RundveeNieuws

Rabobank: vloedgolf melk kan dorst niet lessen

Utrecht – Zuivelprijzen blijven het eerste halfjaar van 2014 relatief hoog, vooral omdat de dorst naar melk vanuit China nog lang niet gelest is. Omdat de productie wel fors stijgt, zullen prijzen wel heel licht dalen ten opzichte van huidige niveaus. Dat concludeert Rabobank International in een kwartaalrapport over de internationale zuivelmarkt.

In Nederland bedroeg de voorschotprijs dit jaar circa 40 cent per kilo. Rabobank verwacht dat door een toename van de productie de hoeveelheid zuivel dat voor export beschikbaar is in het eerste halfjaar van 2014 met 17 procent groeit ten opzichte van 2013. De groei bedraagt daarmee 4 miljard liter vloeibare zuivel. De vraag naar zuivel in exportlanden en vooral de EU groeit door economisch ontij met slechts 1 procent, verwacht de bank.

In China groeit de consumptie echter nog wel met procenten, terwijl de binnenlandse productie stagneert. China zal daarom 15 tot 20 procent meer, circa 1 miljard liter, opkopen op de wereldmarkt. “China blijft uitzonderlijk grote volumes kopen op internationale markten om lokaal dalende productie van melk aan te vullen”, aldus Rabobank-analist Tim Hunt.

Omdat China een ondoorzichtige markt heeft en de productie hier toch blijft dalen, sluit de bank niet uit dat het land nog meer zal importeren. Zo niet, dan zal de overige 3 miljard liter extra productie worden opgekocht door opkomende economieën als Indonesië en Rusland, waar markten na enkele moeilijke jaren opkrabbelen en voorraden kritiek laag zijn.

Om deze markt op gang te brengen moet volgens Hunt de prijs wel worden verlaagd. Oceanië geldt als standaard. Halverwege december bedroeg de prijs voor vollemelkpoeder uit Australië en Nieuw-Zeeland 5.000 dollar per ton ‘free-on-board’, wat betekent dat de verzender de kosten tot aan de haven betaalt. Voor het eerste kwartaal rekent Rabobank op een prijsdaling van 1 procent. De prijs voor mageremelkpoeder neemt juist nog wat toe.

In de tweede helft van 2014 zal de prijs nog wat verder dalen maar volgens Hunt dichtbij historische toppen blijven. “Een daling van de prijs wordt beperkt door structurele beperkingen aan de kant van leveranciers, de noodzaak voorraden te verversen en aanhoudende groei van de vraag in lijn met een langzaam economisch herstel.”

Boeren gaan tenslotte ook meer verdienen. De prijs voor voergrondstoffen soja en mais daalde in dollartermen met respectievelijk 10 en 40 procent en voor 2014 wordt geen herstel verwacht. Met name voor Amerikaanse melkveehouders leidt dit tot fors hogere marges. Rabobank gaat ervan uit dat minder dan in het verleden boeren in de VS hun productie zullen opvoeren in 2014, maar wordt het toch een groei van 3 tot 3,5 procent, dan ontstaat enige neerwaartse prijsdruk.

Beheer
WP Admin