AlgemeenAchtergrond

Rabobank traineert herstel economie

De Rabo financiert melkveehouders vooral uit eigenbelang bij, vindt Jan van Weperen, melkveehouder in het Friese Oosterwolde.

Daarbij draagt ze bij in het hooghouden van de kostprijs en zorgt ze voor een zeepbel, schrijft hij. Gelukkig stijgt de melkprijs weer, goed voor de boeren en goed voor de bank.

Onze eigen bank de Rabo zei nog, onder meer bij de opening van het melkacademisch jaar, dat er nog niets aan de hand was en dat er nog geen boer failliet was door de melkprijs van afgelopen jaar. Nou, dan bagatelliseer je de ernst van de situatie, dan heb je er nog geen verstand van.

Elke boer die 60 à 70 koeien per man houdt, is er in dit jaar 5.000 euro per maand op achteruit gegaan. Ik weet dat er nu een slecht jaar met een goed jaar wordt vergeleken, maar doe er maar de helft af dan is de situatie nog pijnlijk. Wanneer 60 tot 70 procent van de boeren uitstel van aflossing heeft gekregen, dan kun je niet doen alsof er niets aan de hand is.

We moeten niet vergeten dat wanneer we de periode van niet aflossen weer willen corrigeren, we dan 10 cent meer moeten hebben; realistisch? Dan zegt de Rabo in haar visie dat de melkveehouderij van totaal 11,5 naar 14 miljard kilo gaat in 2020. Tevens zal het aantal boeren van 20.000 naar 11.000 gaan. Voorts adviseert zij geleidelijke groei en benadrukt dat gezond investeren gepaard gaat met sparen (aflossen). Mooie woorden van de bureaujongens van de Rabo, denk je dan ’s avonds in de stal. Hoe moeten we dat allemaal combineren?

Weten ze eigenlijk wel dat zij herstel van de economie traineren door hun creatief financieringsgedrag? De recessie is onder meer gekomen door overwaardering met dito hypotheken in Amerika. Meer uitlenen dan huizen waard zijn en dan is de huizenmarkt ook nog in elkaar gestort. Hetzelfde staat nu te gebeuren met de kantorenmarkt.

Wanneer we nog een langere tijd te lage melkprijzen houden, knapt ook de zeepbel van de Rabo. De bijfinancieringen zijn uit oogpunt van overbrugging van een ‘beperkte’ periode een humane daad, echter ze zijn nog meer een daad uit Rabo-eigen belang. Wanneer liberalisering haar werk zou doen, zouden boeren omvallen; dat zou de onroerendgoedprijs (land) onderuit laten gaan en dat zou, hoe erg ook, een beter beeld van de werkelijkheid geven.

De Rabo vindt dat onze sector perspectief heeft, maar werkt mee aan het hoog houden van onze kostprijs, doordat haar weerstandvermogen in de waarde van het onroerend goed zit. Iedereen verbaast zich over quotumlease en -koopprijzen en die van onroerend goed. De boer is eindverantwoordelijk, maar de Rabo speelt hierin een stevige rol mee.

Beheer
WP Admin