AlgemeenAchtergrond

Rabobank: eerst sparen, dan investeren

Gezien de rentestand is het nu een goede tijd om te investeren, maar zorg eerst voor vet op de botten.

Dat zegt Bert Bruggink, financieel directeur Rabobank. Hij presenteerde zijn visie op de financiële markten op het Fries Zuivelcongres, vandaag in Leeuwarden.

Thema van de door de Rabobank georganiseerde dag was Anders Melken. Het congres werd bezocht door ruim 600 mensen uit de melkveesector.

De rente gaat komende tijd volgens de Bruggink oplopen. Het kan gaan om een aanzienlijke stijging. Daarom is het volgens hem goed om nu te investeren en de rente langer vast te zetten.

Het feit dat de bank melkveehouders oproept eerst te sparen, en dan pas te investeren zorgde voor nogal wat rumoer in de zaal. “We zitten in een spagaat”, aldus melkveehouder Harm Holman, voorzitter van de European Dairy Farmers. Volgens hem moeten ook de banken hun verantwoording nemen. “Veel veehouders hebben nu een ‘snorkelhypotheek'”, aldus Holman.

“Een slechte eigenvermogenspositie in combinatie met een grote schaalsprong levert ellende op”, legde Rabobank-directeur Food & Agri Dirk Duijzer uit. Als de opbrengstprijs zich in een dal bevindt, kan ook het eigen vermogen sterk in waarde zijn afgenomen. “Zorg daarom voor een geleidelijke groei. We kunnen hierbij leren van andere sectoren.” De kwaliteit van het management is volgens Duijzer essentieel.

Lees ook: FrieslandCampina: melkprijs 30 tot 32 cent

Beheer
WP Admin