AlgemeenNieuws

Rabobank biedt telers uitstel aflossingsplicht

Utrecht – De Rabobank biedt groentenbedrijven uitstel van aflossingsplicht. Het is onderdeel van een pakket maatregelen om gezonde bedrijven, die getroffen worden door de vraaguitval voor groente, zoveel mogelijk uit de financiële problemen te houden.

De bank maakt vandaag in een brief aan leden drie maatregelen bekend. Naast uitstel van aflossing biedt de bank een overbruggingslening aan tegen een vaste rente van 2 procent en stelt de bank inperkingen uit van seizoensfinanciering (oogstkrediet).

Een woordvoerder: ”De impact van de Ehec-affaire is groot. Bedrijven worden in de volle breedte geraakt en buiten hun schuld.” Naast de 1100 tot 1200 glasgroentebedrijven komen daar ook slatelers bij.

De bank zal steun verlenen aan gezonde bedrijven. Hoe de verdeling tussen gezonde en probleembedrijven ligt, is niet duidelijk. De Rabowoordvoerder noemt bedrijven die een eerste klap zelf kunnen opvangen en een lange termijnperspectief hebben. ”Dat geldt dus niet voor bedrijven die toch al van plan waren te stoppen.”

Of de eisen lager liggen dan de huidige eisen voor nieuw regulier krediet kon de woordvoerder niet zeggen. ”Per situatie kijken we welke maatregelen van toepassing zijn. Als de financiële problemen een andere oorzaak hebben dan de Ehec-affaire is het een ander verhaal.”

De bank gaat met het pakket maatregelen verder dan tijdens de economische crisis. Of de bedreiging van de Ehec-vraaguitval daarmee groter is dan de schade van de economische crisis is niet duidelijk. ”Daar kunnen we nog geen inschatting van maken.”

Beheer
WP Admin