AlgemeenNieuws

Rabo: The Greenery verzwakt, twijfel over toekomst bij Fresq

Utrecht – De Rabobank vindt het jammer dat The Greenery wordt verzwakt door het vertrek van 81 telers en betwijfelt of de telers binnen Fresq beter af zullen zijn.

De bank is wel blij dat telers intensief bezig zijn met de afzet. Dat zegt Dick Oosthoek, directeur akker- en tuinbouw van Rabobank. “Het proces dat nu is ingezet kost geld en energie. Ik zou liever zien dat telers aan de slag gaan met de markt dan met elkaar. The Greenery beschikt over een uitstekend apparaat voor logistiek en marketing en de organisatie wordt nu verzwakt.”

Voor veel telers is het fundamentele probleem in de afzetstructuur dat de belangen van een handelshuis en telerscoöperatie niet altijd stroken. De coöperatie Coforta staat leden toe lid te worden onder uiteenlopende voorwaarden, binnen een T-model en een P-model.

Volgens het T-model krijgen telers de ruimte de afzetstrategie mede te bepalen, hoewel de grote commerciële lijnen worden uitgezet door The Greenery of specifieker topman Philip Smits. De telers die kiezen voor het P-model laten een handelshuis van de coöperatie de verkoop regelen. Het T-model lijkt onvoldoende te hebben betekend voor telers, maar het aantal telers via het P-model neemt toe.

“Het fundamentele probleem treffen de telers ook aan bij Fresq, tenzij die haar structuur verandert”, aldus Oosthoek, die niet vindt dat The Greenery gefaald heeft nu het marktleiderschap in de glasgroente verliest. “De onrust gaat al langer terug. The Greenery heeft geprobeerd de telers tegemoet te komen.”

Beheer
WP Admin