AlgemeenAchtergrond

Rabo leeft op roze wolk

Rabobank verwacht een omslag in de mesterij. Niet meer, maar beter?

Over tien jaar vindt de helft van de Nederlandse productie van varkensvlees plaats in het welzijnplussegment, verwacht topman Wim Thus van Rabobank. Daarmee schrijft hij de huidige mesterij zo ongeveer af. Want hij accepteert voor de helft van de mestplaatsen een hogere kostprijs, en dat deze bedrijven afvallen als aanbieder voor de bulkmarkt. Opvallend, want Thus benadrukte altijd het belang van de scherpe kostprijs.

Gaat de sector met hem mee? Ik betwijfel het. Zeker, het welzijnssegment zal groeien. Of het meer wordt dan een niche, is maar zeer de vraag. Thus gokt op drukken van de kostprijs door groenfinanciering mogelijk te maken. En natuurlijk is het leuk als de rente 1 à 2 procent lager uitvalt. Dat is echter bij €500 gefinancierd per vleesvarkensplaats €10 per plaats per jaar of krap 4 cent per kilo vlees. De extra productiekosten zijn hoger. Ook is het maar de vraag of de overheid de varkenshouderij structureel wil subsidiëren met €30 miljoen per jaar (3 miljoen plaatsen × €10 per plaats).

Een nog grotere vraag is of de varkenshouders het zelf wel willen. Bij de nog resterende ondernemers zit het drukken van de kostprijs zo ongeveer in de genen. Ze zagen om zich heen de bedrijven met een te hoge kostprijs stoppen. Daarbovenop trokken ze lering uit de vele projecten rond niches. Nagenoeg alle vleesconcepten voor de retail mislukten na opschalen van de productie. Denk aan het drama van de scharrelvarkens, waar de contracten voor de helft van de bedrijven enkele jaren geleden zijn afgekocht. Veel ondernemers zijn daarna, gedwongen door hogere gebouwkosten, gestopt. Alleen Milieukeur lijkt door te zetten. Niet omdat het vlees een andere (bij)smaak heeft, maar omdat het grotendeels bij de keurslagers in de vitrine belandt en niet bij de retailers.

Al met al doet Thus een gewaagde uitspraak. Niet meer, maar beter? Het verleden leert dat degene die het alleen maar beter deed er niet meer is.

Een overzicht van de prijzen voor vleesvarkens vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin