AlgemeenAchtergrond

Raad ziet te weinig leiderschap bij Verburg

Er is onvoldoende reden om vertrouwen te hebben in het leiderschap van minister Verburg inzake het landelijk gebied.

Die ongebruikelijk harde conclusie trekt de Raad voor het Landelijk Gebied (RLG) in zijn laatste advies , ‘Braakliggend veld’. Dat is vanmiddag aan minister Verburg aangeboden. Hierna is de raad opgeheven.

In het advies signaleert de RLG stagnatie in de ontwikkelingen en conflicten in het landelijk gebied, zoals bij aanleg van natuurgebieden en de EHS. In het advies beveelt de raad stappen en maatregelen aan om de functies van het landelijk gebied samen te stellen.

De RLG stelt daarbij vast dat hier veel mensen en instellingen bij zijn betrokken waarover leiding moet worden gegeven. Volgens de RLG hoort het leiderschap thuis bij het ministerie van LNV, maar is er onvoldoende. “Voor geconstateerde remmende en soms alarmerende factoren is LNV verantwoordelijk”, aldus het advies. “Voldoende reden voor vertrouwen in dat leiderschap ontbreekt echter tot nu”.

Het advies stelt dat LNV niet valt vrij te pleiten van vervreemding bij de plattelandsbewoners door te veel regels en wetten, trage besluitvorming, veronachtzaming van de uitvoeringspraktijk, late reactie op veranderende denkbeelden. Den Haag, zo stelt de RLG, staart zich blind op beleid en heeft geen oog voor de locale uitvoeringspraktijk.

Beheer
WP Admin