AlgemeenAchtergrond

Raad van State: kabinetsplan AOW moet over

Het kabinet moet zijn huiswerk voor het verhogen van de AOW-leeftijd van 65 naar 67 jaar volgens de Raad van State overdoen.

Dat blijkt uit het advies van de raad, dat minister Piet Hein Donner en staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) vandaag naar de Tweede Kamer hebben gestuurd.

De onafhankelijk adviseur van de regering vindt dat de pensioenleeftijd sneller omhoog kan dan het kabinet voorstelt. In het huidige plan gaat de pensioenleeftijd eerst in 2020 naar 66 jaar en vervolgens in 2025 naar 67 jaar. De Raad van State klaagt over een gebrek aan financiële onderbouwing van deze keuze en vreest voor spanningen tussen jongere en oudere generaties.

De raad maakt zich er vooral zorgen over dat mensen die geboren zijn voor 1 januari 1955, worden ontzien bij de maatregel. Daarmee komen de lasten voor het aanpakken van de vergrijzing ‘volledig’ te liggen bij degenen die sinds 1955 zijn geboren.

Minister Donner sprak vandaag van een positief advies, omdat de Raad van State geen bezwaar maakt tegen verhoging van de AOW-leeftijd. De bewindsman stelde dat het adviesorgaan enkel kritisch is over de wijze waarop die verhoging wordt ingevoerd.

Donner herhaalde dat bewust is gekozen voor een lange aanloop naar de eerste stap in 2020, omdat ouderen zich niet meer kunnen voorbereiden op de financiële consequenties van een hogere AOW-leeftijd. Daarnaast wil het kabinet werkgevers de tijd geven om arbeidsomstandigheden te verbeteren en personeel met zwaar werk na dertig jaar een andere functie aan te bieden.

Beheer
WP Admin