AlgemeenAchtergrond

Raad Utrecht gunt veemarkt extra tijd

De Utrechtse gemeenteraad heeft de gebruikers van de veemarkt een half jaar extra tijd gegeven om een alternatief onderkomen te vinden.

Dit is de uitkomst van een donderdagavond gehouden commissievergadering. Een aantal raadsleden, onder wie VVD’er Willem Buunk, hadden om een jaar extra tijd gevraagd, maar daar bleek geen meerderheid voor te vinden.

Voor de runder- en schapenmarkt, die nu al in Bunnik plaatsvindt, heeft de uitkomst van de commissievergadering geen directe gevolgen. De markten kunnen niet terug naar de oude veemarkthallen. De overige gebruikers, waaronder de paardenhandelaren en de autohandelaren, kunnen wel een half jaar langer blijven zitten waar ze zitten.

Deze extra tijd is in de praktijk ook hard nodig, want in de voorbije bijna anderhalf jaar is er ondanks toezeggingen weinig werk gemaakt van het zoeken naar alternatieve locaties.

Daarbij komt dat de runder- en schapenhandel onder de huidige regelgeving slechts tot 1 april 2010 in Bunnik mag blijven. Voor verlenging is een nieuw besluit nodig van burgemeester en wethouders nodig, laat de gemeente Bunnik weten. Deze gemeente zegt er ook niet veel voor te voelen om de veemarkt definitief te laten overkomen. Het lijkt aan Utrecht zelf om met een oplossing te komen.

In september 2008 maakte de toenmalige wethouder Robert Giesberts duidelijk dat de veemarkt definitief niet meer terug mocht keren op de oude plek, hoewel de koeien- en schapenhandel in eerste instantie slechts ‘tijdelijk’ was verhuisd naar Bunnik. Hij zegde toe serieus naar een alternatief te zoeken, maar tot nog toe is weinig gebeurd.

Om een nieuwe plek te vinden, lijkt meer steun nodig van alle collegepartijen in Utrecht. De VVD en ook D66 hebben de gebruikers van de veemarkt steeds gesteund, maar CDA en ChristenUnie lijken geen positie te kunnen kiezen. Hoewel veehandel en boeren juist ook van deze partijen steun verwachten, aldus veehandelsvoorzitter Cees Kers.

Beheer
WP Admin