AlgemeenAchtergrond

Publieksvraag week 4

Win een I-Pod. Geef aan welk risico het grootst is bij een sterk groeiend bedrijf.

Als je je bedrijf sterk uitbreidt, nemen ook de risico’s toe. Omdat je meer dieren of een grotere oppervlakte gewassen hebt, kan er meer misgaan. Een van die risico’s is de uitbraak van een besmettelijke dierziekte of een plaag die je hele oogst vernielt.
Bij de verdubbeling van je bedrijf is het goed even stil te staan bij dit soort risico’s. Belangrijk is om je af te vragen welke factoren het grootste gevaar opleveren. We noemen er hier drie:

a. de verandering van het klimaat. Hierdoor komen er nieuwe ziekteverwekkers die de veestapel of de gewassen kunnen aantasten;
b. collega-agrariërs die hun zaakjes niet goed voor elkaar hebben. Door onvoldoende bedrijfshygiëne of grote risico’s bij transport kan een epidemie ontstaan;
c. de omvang van mijn eigen bedrijf. Hoe je het wendt of keert, de monitoring van processen, dieren en gewassen is op een groot bedrijf nu eenmaal lastiger. Hierdoor neemt het risico op verspreiding van ziekteverwekkers toe.

Publieksvraag: Kies de factor die volgens jou het meeste gevaar oplevert. Motiveer je antwoord in de reacties om kans te maken op een I-Pod.

Beheer
WP Admin