AlgemeenAchtergrond

PT: stop negatief koopadvies kasgroente

Het Productschap Tuinbouw roept stichting Milieu Centraal op een eind te maken aan het negatieve koopadvies van kasgroente in de Groente- en Fruitkalender.

De Groente- en Fruitkalender roept de consument op om kasgroente te laten liggen omdat de productie slecht zou zijn voor het milieu. Het Productschap Tuinbouw vindt juist dat kasgroente ook gezond is voor het milieu. De tuinbouwsector spreekt tegen dat tomaten, komkommers en paprika’s uit Spanje duurzamer zouden zijn dan die uit de Nederlandse kassen.

Het debat spitst zich toe op berekeningen van de hoeveelheid broeikasgas CO2 die vrijkomt bij de productie van de groente. Eerder werd in Britse media gesteld dat groente uit eigen land beter is voor het milieu dan de Spaanse import, maar dan moet het wel gaan om groente uit moderne kassen. En die hebben we in Nederland volop, stelt het productschap, maar de Groente- en Fruitkalender houdt daar geen rekening mee.

Het debat spitst zich toe op berekeningen rond de kastomaat. De uitkomst van de sommen hangt sterk af van aannames. Bij een grote oogst is de milieubelasting per tomaat anders dan bij een lage. Bij een uitstekend geleid bedrijf zou de uitkomst dus anders kunnen zijn dan bij een gemiddelde voor de sector. En, om het nog ingewikkelder te maken: sparen de tuinders kolenstroom uit of gas, of kernenergie, want ook dat scheelt nogal bij de berekeningen.

Beheer
WP Admin