AlgemeenNieuws

PT praat met 26 partijen over overdracht activiteiten

Zoetermeer – Het Productschap Tuinbouw (PT) start na vandaag met 26 partijen onderhandelingen voor de overdracht van bijna vijftig publiek-private activiteiten aan private partijen.

Dat heeft het bestuur van het PT besloten. Onder de gegadigden zijn onder meer LTO Nederland, Rijk Zwaan, DLV Plant en FloraHolland. Zeventien kandidaten vielen in het voortraject af.

De gesprekken moeten uitmonden in een voortzettingsovereenkomst waar het productschapsbestuur op 1 oktober over beslist. Handelskoepels Frugi-Venta, DPA en VGB willen graag onder meer de activiteiten van het Plantgezondheidsfonds overnemen. Onder meer FloraHolland, LTO Nederland, ZLTO, DLV Plant en KAVB hebben interesse in de database van het PT.  

Rijk Zwaan, Phaff Export Marketing en Florpartners gaan op voor de informatieve site Veggipedia. LTO Nederland heeft interesse in het project Kas als Energiebron. Greenport Food & Flower Experience hebben interesse in de promotiecampagne It’s Alive. Colland Arbeidsmarkt wil de arbeidsmarktmonitoring van het PT overnemen.

In de maanden april en mei meldden 43 partijen zich aan om in totaal 117 activiteiten van het PT over te nemen. Bij de beoordeling van de inschrijvingen is onder meer gekeken naar de degelijkheid van het voortzettingsplan, of de kennis na voortzetting beschikbaar blijft voor de tuinbouw, de omvang van het over te nemen activiteitenpakket en of sprake is van blijvende werkgelegenheid voor de huidige medewerkers van het PT.

Na 2013 stopt het PT zijn activiteiten als gevolg van het Regeerakkoord van de partijen VVD en PvdA. De publieke taken worden deels overgenomen door het ministerie van Economische Zaken terwijl het overige deel bij het bedrijfsleven wordt neergelegd.