AkkerbouwOpinie

PT eindelijk verstandig

Het Productschap Tuinbouw zal een tweede vergissing niet maken, en volgende week instemmen met steun aan de peennotering van de Landbouwbeurs Noord en Centraal Nederland (LNCN).

De sectorcommissie Groenten en Fruit van het schap kan het advies van de Kerngroep Peen niet meer negeren. Inhoudelijk gaat het nergens over, zegge en schrijve 4.133 euro. De heffingen hoeven er niet eens voor omhoog. Het gaat om het principe.

Het PT oordeelde vorig jaar nog dat de notering een private kwestie betrof, waar een publiekrechtelijk orgaan geen bemoeienis mee hoort te hebben. Opmerkelijk omdat het Productschap Akkerbouw wel bijdraagt aan de noteringen voor aardappelen, uien en granen. Het productschap wilde dit aanvankelijk ook voor peen doen, maar werd daarin teruggefloten door het PT. Peen is immers een groente.

De LNCN-beursvereniging ving echter bot bij het PT. Zeker, de peennotering is een private kwestie, maar draagt wel bij aan transparantie in de prijsvorming. De hele sector profiteert hiervan. Om de notering te professionaliseren is een vergoeding aan de noteringscommissie nodig. De afwijzing zette kwaad bloed. In een enquête onder telers sprak 80 procent zich uit vóór steun aan de LNCN-peennotering. Om draagvlak te houden moet het PT nu verstandig handelen: steun geven.

Beheer
WP Admin