AlgemeenAchtergrond

Project hoogwaardige ingrediënten melk

FrieslandCampina wil via een nieuw project meer hoogwaardige ingrediënten uit melk halen.

Dat moet bovendien gebeuren op een ‘zachtere’ manier, zodat die ingrediënten niet aan kwaliteit inboeten. Dit meldt het bedrijf in personeelsblad Spark.

Het gaat om een project van bedrijfsonderdeel FrieslandCampina Domo en heet Milk Prism. Voor dit project verrijst momenteel een nieuwe installatie op het terrein van de zuivelfabriek in Lochem. Daar maakt het zuivelbedrijf gebruik van een nieuwe filtratietechnologie, die voor een belangrijk deel in eigen beheer is ontwikkeld.

De installatie bestaat uit twee onderdelen. In één daarvan ontroomt en behandelt FrieslandCampina de aangevoerde koeienmelk. Doel daarvan is om alle bacteriën en sporen/kiemen uit de melk te verwijderen. De aldus gezuiverde melk wordt daarna in het tweede deel van de fabriek verder bewerkt.

Een filtratie-installatie scheidt de melk in twee stromen: één met eiwitrijke bestanddelen en een ander met een product dat rijk is aan melksuikers. In koemelk zit gemiddeld 4 tot 5 procent lactose.

De installaties die nodig zijn voor het uitsplitsen van de melk in afzonderlijke bestanddelen, worden momenteel gebouwd en aangesloten. De verwachting is dat de nieuwe fabriek de eerste melk in de loop van 2010 zuivert en filtert.

Het project Milk Prism is niet alleen gericht op het ontwikkelen van nieuwe technologieën, er zit ook een commerciële kant aan het project. Samen met zogenoemde strategische klanten ontwikkelt FrieslandCampina allerlei producten op basis van de ingrediënten die in de filtratie-installatie worden gewonnen. Het gaat dan met name om hoogwaardige (bestanddelen van) kindervoeding en medische voeding.
De nieuwe producten worden aan de man gebracht door FrieslandCampina Domo en door DMV. Deze bedrijven behoren met De Kievit tot de divisie Ingrediënten.

Beheer
WP Admin