AlgemeenAchtergrond

Profruco akkoord met fusie Belgische Fruitveiling

De Ledenvergadering van de Vlaamse fruitveiling Profruco heeft ingestemd met de fusie met de Belgische Fruitveiling (BFV).

Daarmee is de fusie zo goed als rond. Leden van BFV moeten zich nog over de fusie uitspreken.

Dinsdagavond hadden de aandeelhouders van BFV daar de gelegenheid toe, maar slechts 10 procent van de aandelen was vertegenwoordigd, terwijl dat meer dan 50 procent moet zijn. BFV-leden stemmen daarom op 5 februari opnieuw over de fusie. Volgens Profruco-voorzitter Patrick Thoen is het zeer onwaarschijnlijk dat het meerendeel van de BFV-leden tegen de fusie stemt.

Thoen gaat er zelf vanuit dat de fusie rondkomt. BFV neemt alle vaste en vlottende actvia over van Profruco. “Eigenlijk is het een fusie door opslorping”, aldus Thoen.

Het onderdeel hardfruit van Profruco zal als afdeling Waasland worden ondergebracht bij BFV. Voor de telers verandert er weinig. “Zij worden lid van BFV, dat het hardfruit administratief zal aansturen, maar de aanvoer, kwaliteitskeuring en veiling blijven op de Profruco-locatie in Vrasene.”

De zachtfruittelers kunnen de aandelen BFV verzilveren en zullen lid worden van Veiling Hoogstraten. Ook de zachtfruitaanvoer blijft in Vrasene; Hoogstraten huurt daar een stuk van de veilinghal.

Raad van Bestuur

De Raad van Bestuur van BFV wordt uitgebreid met vier leden van Profruco, onder wie huidig voorzitter Patrick Thoen en vice-voorzitter Raf van Haelst. De zachtfruitbestuurder gaat vermoedelijk over naar Hoogstraten. Thoen en Van Haelst zetelen ook in het directiecomité dat onderdeel is van de raad.

Profruco telt momenteel 170 leden, waarvan 68 zachtfruittelers. De veiling heeft een omzet van circa 20 miljoen euro, waarvan 15 miljoen uit hardfruit. Tachtig procent daarvan wordt gemaakt door Conférence-telers. Door de gehalveerde perenoogst zag Profruco de omzet in het voorbije boekjaar met ruim 20 procent afnemen. Ook de zwakke appelprijzen zijn daar debet aan.

Beheer
WP Admin