AkkerbouwAchtergrond

Primeurs voor de Zeeuwse klok

Vandaag begint het aardappelveilseizoen van Alvantho op het Zeeuwse Tholen. Teler Jaap Moerland heeft zijn eerste oogst al via de bemiddeling geleverd. Het prijsniveau is goed, zo ook de vooruitzichten. Beregenen is hiervoor noodzaak.

Hoe is groeiseizoen tot nu toe verlopen?
“Omdat het zo droog is, zijn we vroeg begonnen met beregenen. We telen drie van de elf hectare onder plastic. Die aardappelen zijn drie keer beregend. Daar heeft het gewas goed op gereageerd; er zitten mooie aardappelen onder. De knolzetting is met acht tot tien knollen wel wat minder – vijftien komt ook voor – maar dat is niet erg als het resultaat goed is. De aardappelen zijn door de mindere knolzetting sneller aan de maat. Normaal gesproken beregenen we hier nooit, maar dit jaar zou een beregeningsverbod ons in de problemen brengen. Een deel van de aardappelen in de koude grond is ook twee tot drie keer beregend en de laatste hectares wil ik deze week nog doen. Je moet wel, anders oogst je niets. Dat geldt zeker voor plekken waar de structuur is aangetast door het gemodder van vorig jaar. Beregenen helpt, maar kost wel twee- tot driehonderd euro per hectare extra.”

Welke rassen teelt u?
“Wij telen de rassen Doré en Frieslander voor het vroege segment en verder Biltstar en sinds vorig jaar ook Nicola. Daarmee spelen we in op vraag uit de markt. In de loop van de zomer komt er meer vraag naar deze vastkokende aardappel. Daar moet je ook naar kijken. Bijkomend voordeel is dat Nicola minder gevoelig is voor schurft.”

Hoe verkoopt u de oogst?
“Vanaf donderdag alles via de veiling, die dan weer is begonnen. Tot dat moment gaat de handel via de bemiddeling. En voor bepaalde percelen heb ik een prijsafspraak gemaakt.”

Valt er nog wat te verdienen aan de vroege aardappel?
“Dat is per jaar verschillend. De laatste jaren gaat het best wel goed. Wat me hierbij wel opvalt, is dat je het vroeger van de vroegste oogst moest hebben, terwijl tegenwoordig de latere oogst beter geprijst kan zijn. Dat was vorig seizoen ook het geval. Kwestie van vraag en aanbod, denk ik. Vorig jaar kwam er een tekort in de zomer waardoor de prijzen opliepen.”

Wat verwacht u van dit seizoen?
“De prijs is nu goed, met zo’n 90 cent per kilo voor Doré en 80 cent voor Frieslander. Ik verwacht dat dit voorlopig zo blijft, zeker in deze droogte.”

Beheer
WP Admin