RundveeAchtergrond

Prijs rosékalveren met moeite overeind

De verkoop van rosékalfsvlees loopt maar moeizaam. Januari is traditioneel al geen beste maand voor de afzet van vlees, maar in de derde en vierde week van het jaar zouden er toch al wat tekenen van een verbetering aan de horizon te zien moeten zijn. Voorlopig is dat nog niet het geval.

Kalfsvleesintegraties en -slachterijen proberen de inkoopprijzen van de niet-contractgebonden dieren met man en macht te drukken. Dat lukt niet, omdat het aanbod van vrije vleeskalveren krap is. Zodoende moeten zij voor volgende week dezelfde prijzen betalen als deze week. Jonge rosévleeskalveren noteren daarmee €4,00 tot €4,05 per kg geslacht -gewicht. Dat is €0,40 per kg meer dan een jaar geleden.

De prijs van oude rosévleeskalveren blijft gelijk op €3,80 tot €3,85 per kg. Dat is €0,65 per kg meer dan in de derde week van 2011. Oude rosévleeskalveren brengen dus relatief veel geld op.

Verliezen beperken

Om hun verliezen te beperken slachten kalfsvleesbedrijven veel minder vleeskalveren dan een jaar geleden. In de tweede week van dit jaar verwerkten zij 22.000 dieren. Dat is weliswaar 1.700 stuks meer dan in de eerste week van dit jaar, maar wel ruim 4.000 stuks minder dan een jaar geleden.Die daling is vooral te zien bij oude rosé- en blankvleeskalveren. Het aantal jonge rosédieren dat de laatste rit maakt, is in het afgelopen jaar daarentegen met 500 stuks gestegen naar 3.300 stuks. Dat blijkt uit gegevens van het Productschap Vee en Vlees.

Beheer
WP Admin