AlgemeenAchtergrond

Prijs aardolie stabiel, gasprijs loopt licht op

De prijs voor een vat Noordzeeolie (159 liter) tikte vorige week een top aan van ruim 126 dollar (87,5 euro). De week werd milder afgesloten met 122,4 (84,8 euro).

De onrust in Noord-Afrika en het Midden-Oosten zorgt voor een bodem in de markt. Incidentele oprispingen zijn daarom nu vooral gevolg van macro-economisch nieuws dan wel nieuws over voorraadposities.

Het nieuws van deze fronten blijft weinig eenduidig. De VS hebben nog steeds een vrij grote aardolievoorraad die blijkbaar langzamer dan gedacht terugloopt. Tegelijk is in de VS het consumentenvertrouwen gestegen terwijl ook de industriële productie in maart voor de vijfde maal op rij is gestegen.

De Chinese inflatie hangt als het Zwaard van Damocles boven de markt. De inflatie ligt volle procenten boven de norm die de Chinese centrale bank stelt, en het afkoelen van de economie is nog niet gelukt. Daarom zal de Chinese centrale bank mogelijk leenkosten verhogen, wat het al vier keer gedaan heeft sinds oktober 2010. China is na de VS de grootste consument van olie.

De olieprijs stuwt ook de maisprijs doordat bijmengen met ethanol voordeliger wordt. De prijs voor Gasterra-gas steeg licht tot 26,582 cent per kuub voor levering in 2012. De prijs voor levering een jaar later beweegt rond 27,4 cent per. Het verschil met de spotmarkt ligt nog altijd tussen de 0,7 en 0,8 cent per kuub.

Warm weer zet druk op zowel de elektriciteitsprijs als de gasprijs. Mensen vragen minder energie terwijl het aanbod gelijk blijft. Energiebureau Endon spreekt van een lage windproductie en redelijk constante stroomproductie van kolencentrales. De sparkspread, de opbrengst van elektriciteit min de kosten van de inbreng van gas in de kas, is stabiel. Met een sparkspread van gemiddeld 33 euro per Mwh, een fractie meer dan een week eerder, is geen tuinder gelukkig.

Beheer
WP Admin