AkkerbouwAchtergrond

President Oekraïne verzekert opheffing exportquotering graan

Kiev – President Victor Janukowitsch van Oekraïne gaat de wet ondertekenen die de exportquotering van graan afschaft en de invoering van een systeem van exportheffingen regelt.

Dat meldt Janukowitsch op zijn website.

Er komt een exportheffing van 9 procent op tarwe met een minimum van 17 euro per ton. Voor gerst ligt de heffing op 14 procent maar niet lager dan 23 euro. Bij mais is dat 12 procent of minimaal 20 euro. Tussen oktober en mei dit jaar gold een exportquotering, waardoor niet meer dan 6,2 miljoen ton graan is geëxporteerd. Normaal exporteert het land jaarlijks tussen 20 miljoen en 25 miljoen ton graan.

Volgens Janukowitsch krijgt Oekraïne dit jaar weer een normale graanoogst. Dan kan het land de leemte opvullen die ontstaat op de wereldmarkt doordat de VS en de EU minder graanproduceren. “Wij kunnen onze grenzen niet gesloten houden terwijl er een internationale voedselcrisis dreigt.”

Elke vrijdag de stand van zaken van de internationale graanmarkt, met o.a. nieuwe noteringen en artikelen die normaal alleen voor abonnees zijn. Schrijf je in voor de Graanmarkt nieuwsbrief

Meer informatie over de prijzen van granen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Tarwe
  • Mais
  • Sojabonen
  • Beheer
    WP Admin