AlgemeenAchtergrond

’Praktijkbedrijf Oenkerk is unieke locatie’

De praktijkschool (PTC+) in Oenkerk is een begrip in de agrarische sector. Bijna vijftig jaar werden er praktijktrainingen gegeven aan leerlingen en cursisten uit binnen- en buitenland.

Maar de huidige eigenaar van het praktijkcentrum ziet zich genoodzaakt het bedrijf te reorganiseren. De praktijktrainingen worden in de toekomst in de buurt en met behulp van agrarische bedrijven gegeven en het praktijkbedrijf in het Friese Oenkerk gaat dicht.

Het praktijkcentrum, de grond en gebouwen worden verkocht. Indien mogelijk wordt het bedrijf als draaiend melkbedrijf verkocht, dus inclusief veestapel en quotum, maar dat is afhankelijk van de wens van de koper, zegt makelaar Eelke Turkstra van LTO Vastgoed.
Het is een uniek bedrijf, met veel grond en moderne, goed onderhouden gebouwen, aldus Jos Hofsteenge van LTO Vastgoed dat de verkoop van Oenkerk mag regelen. De ligboxenstal is in 2009 nog uitgebreid en gerenoveerd. Toen zijn er ook drie Lely melkrobots in de stal geïnstalleerd.

4 ha erf, 125 ha land

Het praktijkbedrijf is in totaal 129 hectare, waarvan zo’n 4 hectare erf. De huiskavel is ruim 85 hectare. In de nabije omgeving ligt nog eens circa 39 hectare. De grondsoorten variëren van kleigrond, zand tot veengrond.
De ligboxenstal is twee jaar geleden uitgebreid en gerenoveerd. De stal is circa 46 meter breed en bijna 80 meter lang. De ligboxenstal telt 211 ligboxen voor melk- en kalfkoeien en 75 ligboxen voor jongvee.
Daarnaast is er een ruime afkalfstal van circa 20 bij 6,5 meter, een jongvee-afdeling met strohokken en een afdeling met eenlingboxen. Hierin is ruimte voor 32 kalveren. Bovendien is er een afdeling met 14 aanbindplaatsen voor koeien (Hollandse stal), diverse praktijklokalen, een kantoor, douche en toiletten.
De praktijkruimte in de stal kan indien gewenst worden gebruikt voor uitbreiding van het aantal ligboxen, aldus Turkstra. ”Dan kunnen er makkelijk 300 koeien in. Dat is geen enkel probleem.”
Op dit moment staan er circa 150 melkkoeien op het bedrijf en 125 stuks jongvee. De gemiddelde melkproductie is 9.800 kilo. De veestapel kan indien gewenst ook worden overgenomen.
In het tanklokaal staat een melktank van 16.000 liter. De stal is deels opgetrokken uit betonelementen met steenmotief en deels uit spouwmuren. De ligboxenstal is volledig onderkelderd (circa 5.000 kubieke meter). Voor de ligboxenstal is in 2009 nog een hygiënesluis gebouwd.

Grote werktuigenberging en kapschuur

Verder is er een werktuigenberging van 20 bij 40 meter en een kapschuur van circa 22 bij 14 meter voor de opslag van hooi, stro en zaagsel. Daarnaast is er nog een loods van ongeveer 14 bij 47,5 meter. De loods is deels in gebruik als praktijk- en lesruimte, onder andere voor klauwverzorging, en deels als machinestalling.
Er zijn vijf sleufsilo’s voor kuilvoer en mais van 40 meter lang en 7 meter breed (twee stuks) en 9 meter breed (drie stuks). Bovendien is er nog een sleufsilo achter de kapschuur voor mais van circa 22 bij 5,5 meter.
Verder zijn er nog twee sleufsilo’s met een zijwandhoogte van 1 meter. Daaronder zit een mestkelder van 1.000 kubieke meter. Een van deze silo’s wordt gebruikt voor opslag van vaste mest.
De oorspronkelijke kop-hals-romp-boerderij is gebouwd in 1969. Deze bestaat uit een ruime woning met vier slaapkamers, een woonkamer, keuken, bijkeuken en badkamer. De aangebouwde schuur is circa 22 bij 50 meter. Hierin is een Hollandse stal (33 bij 11,5 meter) en kaasmakerij. Daarnaast zijn er diverse leslokalen, een keuken, kantine, kantoorruimte, toiletten, magazijn en werkplaats.
Het bedrijf is een perfecte locatie voor een of meerdere ondernemers die meer willen dan alleen koeien melken. Bijvoorbeeld ook graag aan de slag willen in de zorg of recreatie, zegt Turkstra. De kaasmakerij en keuken zijn er al.

Paardencentrum te koop

Ook het paardencentrum van PTC+ Oenkerk is onderdeel van de verkoop. Dit bestaat uit twee paardenstallen met 32 paardenboxen, een logeeraccomodatie met 60 slaapkamers en een vrijstaande woning. De paardenstallen zijn gebouwd in 2000. Een stal is 15 bij 62 meter, de andere paardenstal is circa 17 bij 62 meter.
Naast het paardencentrum staat een manege met twee binnenbakken. Deze manege is eigendom van de Stichting Friesland Manege. De ondergrond van de manege is van het paardencentrum en wordt ook bij deze verkoop mee aangeboden. De bosrijke omgeving biedt zeer goede mogelijkheden voor de paardensport, aldus LTO Vastgoed. Oenkerk ligt circa 10 kilometer van Leeuwarden.

Meer informatie: LTO Vastgoed 0512 – 30 51 70 of (Jos Hofsteenge) 06 – 20 61 18 32 of (Eelke Turkstra) 06 – 51 26 09 42 www.ltovastgoed.nl

Beheer
WP Admin