PluimveeAchtergrond

PPE wil nog dit voorjaar afdekplicht pluimvee

Barneveld – Het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) wil nog dit voorjaar een afdekplicht voor de uitloop van pluimvee op professionele bedrijven. Dat bleek vanochtend op de openbare vergadering van de PPE-sectorcommissie Pluimveevlees.

Het verzoek van het PPE komt naar aanleiding van een conceptrapport van het Centraal Veterinair Instituut en de Erasmus-universiteit. Daarin staat dat legpluimveebedrijven met uitloop een elf keer zo grote kans op een infectie met laagpathogene AI (vogelgriep) hebben als legbedrijven, waarin de dieren binnen blijven. Het definitieve rapport gaat in de tweede helft van februari naar de tweede Kamer.

Voorzitter Gert Jan Oplaat, van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders vindt dat nog dit voorjaar een afdekplicht moet komen voor uitlooppluimvee. ”We zitten vlak voor het seizoen waarin pluimveehouders met uitloop de grootste kans lopen op een besmetting met AI. We kunnen ons niet veroorloven dat de grenzen weer dicht gaan”, stelt hij.

De kosten van uitbraken van vogelgriep kwamen vorig jaar uit op 1 miljoen euro. Daarvan kon de Nederlandse pluimveesector 400.000 euro declareren bij de Europese Commissie. De overige 600.000 euro moest de sector zelf ophoesten. Daarom gaat het PPE zo snel mogelijk een brief sturen naar landbouwstaatssecretaris Bleker met het verzoek om een afdekplicht van de uitloop op professionele pluimveebedrijven tussen eind januari en eind mei dit jaar.

Een afdekplicht van vier maanden vormt geen probleem voor biologische bedrijven. Voor Freiland-bedrijven mag de verplichte afdekking twaalf weken duren, zonder dat de Freiland-status in gevaar komt. ”Daarvoor moet een oplossing komen”, zegt Oplaat.

Beheer
WP Admin