RundveeNieuws

Ponsstar Sunflower hoogste debutant zwartbont

Grashoek – Ponsstar Sunflower van KI Samen is de hoogste nieuwe binnenkomer bij de zwartbonte stieren in de aprildraai. De roodfactorstier (O Man x Lightning x Emerson) debuteerde met 215 NVI en bezet daarmee de twaalfde plaats op de ranglijst.

Weliswaar is de betrouwbaarheid – met 23 dochters aan de melk – nog laag, maar Jos Hooijer van KI Samen heeft er wel vertrouwen in. ”Er komen steeds meer Sunflowers aan de melk, de geluiden die ik uit het veld hoor, zijn positief. Ik verwacht dat hij komende draaien wel verder zal stijgen, zeker ook op exterieurgebied.” Voor totaal exterieur scoort Sunflower nu 105. Zijn kracht zit vooral in de enorme plas dikke melk: +930 kilo melk, met + 0,30 vet en +0,20 eiwit, oftewel 67 en 50 kilo vet en eiwit.

Sunflower is afkomstig van het niet geheel onomstreden fokbedrijf van Arjan Pons in Gouderak. Hooijer: ”Je kunt van hem zeggen wat je wilt, de dochters van zijn stieren zullen zich in de praktijk moeten bewijzen – en dat lijken ze gewoon weer te doen.” Sunflower past daarmee in het rijtje van de andere succesvolle Ponsstieren als Shogun en Maniac, volgens Hooijer.

De particuliere KI uit het Limburgse Grashoek, die geen gebruik maakt van genomics, heeft bij de woensdag gepubliceerde indexdraai goede zaken gedaan. Ook bij roodbont kwam de hoogste nieuwkomer van Samen, zij het op een heel wat lager NVI-niveau (92). Het betreft Joystick (Joyboy x Jocko), een stier die vooral opvalt door zijn score van 112 voor uiers.

Beheer
WP Admin