AkkerbouwAchtergrond

Politiecontrole na tarweoogst

Direct na de kersen is nu ook de tarwe geoogst. Met groot materieel is die klus zo geklaard. Het graan brengt meer op dan vorig jaar. Varkens leggen we maar niet op, want dat kan niet uit.

Na de 18-daagse kersenoogst, zijn de jongens aan andere klusjes begonnen. Op dit moment zijn ze druk bezig met het plaatsen van omheining voor de aanplant van 10 hectare zoete kersen. Hiermee breiden we het kersenareaal uit, én maken we het oogstseizoen wat langer. Immers de zoete kers wordt eerder geoogst en veelal geplukt. Een vroege, handgeplukte en zoete kers brengt over algemeen goed geld op.

Palen in eigen beheer

De houten palen voor de afrastering bewerken we zelf. Ruwe stammen zijn tijdens de kap van ons eigen bos al verzameld, voldoende dik en rechte stammen worden nu ontveld. Daarna wordt de onderkant van de paal een beetje afgefikt, zodat er een zwarte, harde laag ontstaat. Daar wordt dan nog een beetje verf op gestreken, en dan is die klaar om in de grond te worden gestoken.
Twee jongens maken de stammen, twee jongens boren de gaten, en twee jongens trekken het gaas en spannen de draden. Omdat het twee blokken van circa 5 hectare zijn, moet er in totaal een kleine 1.000 meter draad worden gezet.

Na kersen de tarwe eraf

Direct na de 18-daagse oogst van de kersen, is de loonwerker gebeld om de tarwe te oogsten. Die is inmiddels afgerond. De loonwerker kwam met twee combines, beide met 8 meter brede maaiborden, en het combinen was dan ook met een dag gebeurd. De opbrengst was gemiddeld 4,2 ton per hectare.
Bij terugkomst in het dorp werden we opgewacht door de politie: controle. Het was inmiddels donker, maar gelukkig werkten alle lampen en zwaailichten en waren de papieren okay. Ook had de loonwerker de combinebek netjes afgehaakt en op een getrokken aanhanger achter de combines gelegd.
Een grote akkerbouwer in het dorp die met zijn twee John Deere-combines net achter ons werd aangehouden, had duidelijk een slechte avond. Deze heren rijden altijd met de maaibek gewoon voor op de combine. En ze rijden als in de combinerace, ook door het dorp. Echt gevaarlijk. De volgende dag hadden ze de bek mooi achter de combine, dus waarschijnlijk hebben ze de politie flink moeten betalen.

Betere graanprijzen

Voergerst en voertarwe doen zo rond de 45-48 forint per kilo (€170 à €180 per ton) direct af combine. Dit is een 20 procent hogere prijs dan vorig jaar af combine.
Varkensvoer is en blijft daarmee schreeuwend duur, en het mesten van varkens een onaantrekkelijke bezigheidstherapie. Die activiteit pakken we dan ook nog niet op. Zolang big + voer een €120-125 kosten, en verkoop van het vleesvarken in november/december dan minimaal €145-155 moet opbrengen, is het financiële risico te groot om nu biggen op te leggen. Sinds 2002 heb ik althans niet meegemaakt dat levende varkens rond Kerstmis 360 forint per kilo levend-gewicht opbrachten. De handel zegt wel altijd “duur voer geeft dure varkens”, maar ik meen me te herinneren dat dat in 2007-‘08 ook niet opging en een garantie geven ze er ook niet op af…

Beheer
WP Admin