AlgemeenAchtergrond

Poldergrond met prima productie

Middenin Oostelijk Flevoland, vlakbij Dronten, staat een akkerbouwbedrijf van ruim 36 hectare, met twee schuren, een goed onderhouden woning en een ruim erf te koop.

De kwaliteit van de grond is prima. “Het is lichte zeeklei (circa 28 procent afslibbaar) en daardoor zeer geschikt voor diverse teelten”, aldus Peter Lodders van VSO makelaars & taxateurs. De grond is door het extensieve bouwplan in goede conditie. Bovendien is de grond in 2003 grotendeels opnieuw gedraineerd en heeft het een goede vlakligging. Afgelopen jaren werden op dit bedrijf mooie opbrengsten gerealiseerd van ruim 18 ton suiker per hectare, 11,5 ton tarwe en de uiteraard de nodige tonnen aardappels en uien.

Bij de koop is het bietenquotum inbegrepen. In 2009 was de basisreferentie polsuiker circa 76 ton. Alle percelen zijn goed te bereiken door een betonpad van circa 600 meter. Het erfperceel is ruim (bijna 6.700 vierkante meter) en heeft meer dan voldoende ruimte voor tijdelijke opslag van bijvoorbeeld bieten.

“Door het diepploegen in 2002 is een ideale situatie ontstaan van lichte klei (geen zand) op zware klei”, zegt Lodders. “Dat betekent dat de bovenlaag zeer goed bewerkbaar is, terwijl de planten onder in de zware klei kunnen wortelen. Deze grond is dan ook zeer geliefd bij akkerbouwers en daardoor ook interessant voor melkveebedrijven om land te ruilen of te verhuren, ook aan bijvoorbeeld bollentelers.”

De kwaliteit van de grond leent zich uitstekend voor de akkerbouw, maar de locatie en de grond zijn ook uitermate geschikt voor de vestiging van een melkvee- of fruitteeltbedrijf zegt Lodders. “Nieuwbouw van een melkveebedrijf is hier geen probleem. Een melkveehouder die op zoek is naar een andere locatie kan hier zo een bedrijf beginnen.” Melkveehouders en akkerbouwers die meer grond willen kunnen in de omgeving extra grond pachten of kopen. In de directe omgeving komt meer grond beschikbaar. Bij de boerderij staan twee ruime schuren

De woning bij het bedrijf is gebouwd in 1966 en goed onderhouden. In 1995 is de woning uitgebreid waardoor onder andere een riante woonkeuken is ontstaan, aldus de makelaar. Op de begane grond zijn een woonkamer, woonkeuken, bijkeuken, drie slaapkamers, een badkamer en toilet. Op de eerste verdieping zijn nog eens twee ruime slaapkamers. De woning is bovendien omgeven door een fraaie tuin.

Meer informatie: VSO makelaars & taxateurs, Peter Lodders, 0321 – 318 318 of 06 – 22 87 41 13, www.vsomakelaars.nl

Meer informatie over de aardappelprijzen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Fritesaardappelen
  • Aardappelvlokken
  • Exportaardappelen
  • Pootgoed
  • Tafelaardappelen
  • Voeraardappelen
  • Beheer
    WP Admin