PluimveeNieuws

Pluimveeorganisatie in nieuwe interbranche-organisatie

Zoetermeer – Vier brancheorganisaties in de pluimveesector, NOP/LTO, NVP, Nepluvi (pluimveeslachterijen) en Anevei (eierhandel), gaan nauw samenwerken in een nieuwe privaatrechtelijke organisatie die een aantal taken van het Productschap Pluimvee en Eieren gaat overnemen. Dat meldt een betrouwbare bron die nauw bij de onderhandelingen betrokken was.

Belangrijke zaken die nu nog door het productschap worden beheerd, worden ondergebracht in enkele stichtingen. Het gaat daarbij onder meer om de IKB-systemen voor eieren en pluimveevlees (IKB Ei en IKB Kip), het salmonella en campylobacter beleid, het Koppel informatiesysteem Pluimvee (KIP), diergezondheidsfonds en marktinformatie. De organisaties leggen de laatste hand aan de statuten en hebben het ministerie van EZ op de hoogte gesteld van hun voornemen.

Door de opheffing van het productschap moeten de taken opnieuw worden verdeeld. Een deel van de taken neemt de overheid over, andere taken worden ondergebracht bij nieuwe private interbranche-organisaties.

NOP/LTO en NVP lanceerden vorig jaar december al het idee om te komen tot een nieuwe organisatie, de Pluimvee Unie, om daarin de taken onder te brengen. Het idee werd al vrij snel omarmd door Nepluvi en Anevei. De laatste maanden is er hard gewerkt om de organisatie te realiseren.

Met de realisatie van deze nieuwe organisatie die een aantal taken van het productschap gaat overnemen loopt de pluimveesector voorop. De organisaties die deelnemen in het Productschap Vee en Vlees beraden zich nog op nieuwe samenwerking. De varkenshouderij-organisaties LTO-varkenshouderij en NVV bekijken de mogelijkheden om op korte termijn nauwer te gaan samenwerken vanuit één organisatie die de primaire varkenshouderij vertegenwoordigt.

Een overzicht van de prijzen voor vleesvarkens vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin