AlgemeenAchtergrond

Pluimveehouder schuldig voor uitbuigen kooideurtjes

De Limburgse pluimveehouder die zijn batterijkooien van uitgebogen deurtjes had voorzien overtreedt de oppervlakte-eisen.

De rechtbank Roermond heeft de pluimveehouder schuldig verklaard, maar geen straf opgelegd. Het OM eiste een voorwaardelijke boete van 11.000 euro. De ondernemer had zijn kooien 5 centimeter uitgebouwd door ze van uitgebogen deurtjes te voorzien, om zo te voldoen aan het legkippenbesluit. Verschillende pluimveehouders kozen voor deze oplossing. Bij een AID-controle bij de Limburgse ondernemer werd dit echter niet goedgekeurd. De rechtbank oordeelt nu dat dit terecht is.

De pluimveehouder krijgt echter geen straf opgelegd, onder andere omdat zowel Nederlandse als Europese autoriteiten hem jarenlang geen eenduidig uitsluitsel konden geven of de ruimte die ontstaat door uitgebogen deurtjes mee telt voor de oppervlakte-eis. De uitspraak kan gevolgen hebben voor verschillende pluimveehouders. Bij het tuchtgerecht lopen ten minste zes vergelijkbare zaken, die zijn aangehouden in afwachting van de uitspraak van de rechtbank Roermond.

Beheer
WP Admin