RundveeNieuws

Ploumen belooft Van Drie hulp bij export

Apeldoorn – Minister van Buitenlandse Handel Liliane Ploumen belooft de Van Drie Group hulp bij het openen van buitenlandse markten en het vergroten van de markttoegang. Dit zei ze bij een bezoek aan de vestiging van het bedrijf in Apeldoorn.

Nieuwe afzetmarkten zijn voor de Van Drie Group van groot belang, ook al trekken de verkopen in Europa eveneens aan. De kalfsvleesproducent hoopt op heel korte termijn de eerste zendingen vlees op de Russische markt te verkopen. De Japanse markt is eerder weer opengegaan, maar daar heeft het bedrijf last van importtarieven van 40 tot 70 procent. Die maken het ook moeilijk om veel vlees te verkopen. In Turkije heeft Van Drie zelfs te maken met een importtarief van 100 procent. Op de Arabische markt is het eveneens moeilijk er goed tussen te komen.

Dan is er nog de Amerikaanse markt. Van Drie mag daar nog steeds geen kalfsvlees heen verkopen, terwijl de Amerikanen grote hoeveelheden rundvlees tegen 0 procent importheffing naar de EU mogen exporteren. Ploumen beloofde haar uiterste best te doen om deze problemen uit de weg te ruimen, maar erkende dat ze niet alles direct kan oplossen.

Wel toonde ze zich gemotiveerd om haar best te doen voor agro-exporteurs als Van Drie. “Met bedrijven als de Van Drie Group lopen we internationaal voorop. Van Drie levert een kwalitatief hoogwaardig product en heeft daarbij ook het dierenwelzijn hoog in het vaandel staan. Ik ben ook onder de indruk van de innovatiekracht. Het staat voor mij en het hele kabinet buiten kijf dat de agro- en foodsector een buitengewoon belangrijke sector is voor Nederland. De branche is goed voor onze verdiensten in het buitenland, zeker nu. Buitenlandse handel is binnenlandse banen.”

Het bezoek van Ploumen komt op een moment dat de Van Drie Group een aantal belangrijke stappen heeft gezet. De uitbreiding van de muesliproductie in Uddel tot een volume van 125.000 ton per jaar is net afgerond. Ook is de integratie van de Nederlandse bedrijven van Van Drie met Van Drie België nagenoeg klaar. De aansturing van de Belgische bedrijven vindt plaats vanuit Nederland. In Frankrijk is de overname van kalfsvleesbedrijf Sobeval juist afgerond. Daar staat Van Drie nu voor de opgave om de keten op hetzelfde kwaliteitsniveau en hetzelfde niveau van productie-aansturing te brengen als in Nederland. Internationaal gezien verwacht Van Drie ook een opsteker te krijgen doordat het door het Wereldnatuurfonds is gevraagd om toe te treden tot de Round Table for Sustainable Beef. Dat is een selecte club van de grootste en meest duurzame rundvleesbedrijven ter wereld. Tot nu toe is deze club sterk Amerikaans gedomineerd.

Gelukkig voor Van Drie trekt de Europese interne markt de laatste weken ook weer aan. Deze weken worden zelfs recordproducties voor heel 2013 gedraaid. Voornaamste oorzaak is dat Zuid-Europese bedrijven meer vlees vragen.

Beheer
WP Admin