AlgemeenNieuws

Pleidooi voor behoud van bier, melk en zand als bestrijdingsmiddel

Leeuwarden – Bier, melk, zand en nadere natuurlijke producten moeten beschikbaar blijven als bestrijdingsmiddel. Dat zegt landbouwkundig adviseur Bertus Buizer.

Buizer heeft bewaar gemaakt tegen het voornemen van het College voor de Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden (CTGB) om de Regeling Uitzondering Bestrijdingsmiddelen (RUB) te laten vervallen.

Buizer is niet de enige die bezwaar maakt tegen het voorgenomen besluit van het CTGB. ”Hoeveel zienswijzen we binnen hebben gekregen ga ik niet zeggen, maar we zijn blij met elke reactie”, zegt een woordvoerder van het CTGB.

Het CTGB heeft op 1 februari bekend gemaakt dat de RUB komt te vervallen, omdat de middelen die er op staan niet voldoen aan de Europese regels voor toelating van bestrijdingsmiddelen. Op de lijst staan tal van natuurlijke producten zoals etherische oliën, bijenwas, suiker en extracten van kruiden.

De lijst is in 2007 opgesteld met de gedachte dat de middelen zo onschadelijk waren dat het niet nodig was die aan een scherpe toelatingsprocedure te onderwerpen. Het CTGB noemt het ”een rare lijst”, omdat van praktisch al de middelen onbekend is wie de producenten zijn en waar en door wie de middelen gebruikt worden.

Belanghebbenden kunnen tot 14 maart nog hun opmerkingen maken over het voornemen. Daarna zal het CTGB in overleg met de ministeries van milieu en landbouw een besluit nemen. Daarna is het mogelijk tegen het besluit de normale bezwarenprocedure te doorlopen, die uitmondt bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven.

Beheer
WP Admin