AkkerbouwOpinie

Plantgezondheidsfonds slecht idee

LTO wil een plantgezondheidsfonds oprichten voor de akkerbouw, glastuinbouw, sierteelt, bloembollen en vollegrondsgroenten. Uit het fonds wordt de schade betaald die ontstaat als een quarantaine-organisme opduikt.

Het idee is afgekeken van het diergezondheidsfonds. Het idee voor dat fonds ontstond nadat Nederland in 1997 werd getroffen door een grote uitbraak van varkenspest. De overheid wilde niet langer alleen opdraaien voor de enorme bestrijdingskosten.

De perikelen rond het diergezondheidsfonds zouden voor LTO aanleiding moeten zijn het idee voor een plantgezondheidsfonds maar weer te laten varen. Er is lang gesteggeld over de zeggenschap in het diergezondheidsfonds. Er zijn schotten aangebracht tussen de veehouderijsectoren. Maar discussiepunt blijft hoe de kosten te verdelen als een besmettelijke ziekte uitbreekt in meerdere veehouderijsectoren, zoals mond-en klauwzeer. Bovendien kost het beheer van zo’n fonds geld. En het bestaan van zo’n fonds kan een lagere drempel zijn om risico’s te nemen met de insleep van ziekten.

Daar komt nog bij dat uitbraken van dierziekten veel maatschappelijke weerstand oproepen vanwege het ruimen van dieren. In de plantgezondheid speelt dat niet. Laat de ondernemers in de plantaardige sectoren hun individuele verantwoordelijkheid nemen. Er bestaan verzekeringen om dit soort schades te dekken. En een teler kan geld reserveren voor calamiteiten. LTO kan beter een streep halen door het idee. Het bespaart de plantaardige sectoren heel wat overleg, geld en gedoe.

Beheer
WP Admin