AlgemeenAchtergrond

‘Planning nieuwe kas was even spannend door sneeuwproblemen’

De nieuwbouw van paprikakwekerij Gubbels Siberië uit Maasbree is een landelijke primeur. Over een week worden hier de eerste paprika’s geoogst die groeiden onder het energiebsparende teeltregime van het Nieuwe Telen.

Volgens Erik Gubbels loopt de nieuwbouw op schema, maar was het even spannend rond de jaarwisseling. De plantdatum van 3 januari leek niet gehaald te worden. ”Op kerstavond vielen vijftig ruiten naar beneden door de sneeuw. We konden niet stoken en op sommige plekken lag 30 centimeter.”

De kwekerij had korte lijnen met de kassenbouwer en installateur (Maurice kassenbouw en Cogas Zuid) en kon dat dus ondervangen. ”We moesten snel handelen en dan kun je goed schakelen als je maar twee bouwers hebt.”

Gubbels breidde de bestaande locatie uit naar de zijde van het nieuwe blok in tuinbouwlocatie Siberië. Het bedrijf bouwde acht hectare venlokas. Gubbels investeerde anticyclisch en profiteerde van lagere bouwkosten. Ook kon het bedrijf profiteren van energiesubsidie uit de regeling Marktintroductie Energie-Innovaties (MEI).

De grondprijs lag in het tuinbouwgebied Siberië onder de 40 euro per vierkante meter. De voordelen van lagere bouwkosten compenseren zo de grondprijs, schat de teler in.

Door de ligging van Siberië in het buitengebied zijn de eisen voor inpassing van het bedrijf in het gebied niet streng. De bouw is in de laatste fase met werkzaamheden voor loods, kantine en kantoren. Dat is een logische volgorde: ”Bij dit soort nieuwbouw gaat de teelt voor.” Personeel maakt gebruik van de bestaande faciliteiten in het oudere deel van het bedrijf.

Door de nieuwbouw gaat het bedrijf terug naar één hoofdlocatie. In een oudere kas in Baarlo heeft Gubbels asperges. Nog een andere kas in Baarlo blijft leeg.

Beheer
WP Admin