AlgemeenAchtergrond

Plaagmier rukt op in steden

In steden rukt steeds meer de ‘plaagmier’ op.

Het gaat om een nieuw soort mier die zich vooral nestelt onder bakstenen en tegels, maar ze dringen ook huizen binnen waar ze voor veel overlast zorgen. Dat bleek vandaag tijdens een uitzending van het het programma Vroege Vogels op Radio 1. Oorspronkelijke komt de plaagmier (Lasius neglectus) uit Centraal- en West-Azië. In de jaren tachtig van de vorige eeuw dook het beestje ook op in Europa. Het zijn de beestjes van ongeveer 3 millimeter.

Het uitgeworpen zand van graafwerkzaamheden, een paar decimeters diep, markeert het centrum van een nest. De werksters verzamelen voedsel voor de koninginnen en haar broed, zowel kleine ongewervelde dieren als de zoete uitscheiding van bladluizen. Er lopen dan ook mierenpaden naar bomen en struiken met bladluizen. De verspreiding van de plaagmier komt vooral omdat de mens die het beestje meebrengt van zijn reizen naar Azië.

In huizen zorgen ze voor overlast om de beestjes op zoek zijn naar zoetigheden en voedselresten. In het voorjaar en zomer zoeken ze vochtige plekken in huis op. Ze zijn dan te vinden in de badkamer, in de wasmachine en in vochtige washandjes. In de keuken zitten ze in de gootsteen, koffiezetapparaat en vaatwasser. Ook kruipen ze in stopcontacten. Dat kan kortsluiting veroorzaken.

Voor een effectieve bestrijding zouden alle koninginnen in het nest moeten worden gedood. Een andere manier is te zorgen dat ze niet bij voedsel kunnen komen.

Beheer
WP Admin