AkkerbouwAchtergrond

Pionieren met brandnetels levert nog geen winst op

De familie Crébas in Kraggenburg in Flevoland teelt brandnetels voor verwerking in kleding. Morgen, 24 mei, komt koningin Beatrix op bezoek bij het bedrijf.

”We willen de koningin vooral laten zien hoe mooi kleding is, die is gemaakt van brandnetelvezels”, zegt communicatiemedewerkster Nienke Feddes.

Bob Crébas en zijn vrouw Carla Wobma zijn in 2005 begonnen met het verwerken van brandnetelvezels in kleding. Crébas is de oprichter van marktplaats.nl. Na de verkoop van deze site begon hij het bedrijf Brennels. Naast het produceren van brandnetelvezels voor kleding, exploiteert Brennels ook een recreatiepark. Er werken 32 vaste medewerkers en 20 oproepkrachten.

Wat betreft de brandnetels is het pionieren, zegt Feddes. ”We zijn op heel kleine schaal gaan uitproberen hoe we het beste de vezels uit de stengels kunnen halen. Na veel proberen, hebben we sinds maart een proeffabriek waarin we een nieuw procédé testen. Daardoor kunnen we nog fijnere textiel maken van brandnetelvezels.”

Een ander voordeel is dat de vezels hol zijn. Feddes: ”Daardoor heb je minder verf nodig en de kleuren zijn dieper dan bij katoen. Bovendien zit er een mooie glans op dit textiel. En het is de helft lichter in gewicht dan katoen. Het draagt erg prettig.”

Brennels heeft alles zelf moeten uitvinden over het verwerken van brandnetelvezels in textiel, zegt Feddes. ”Ook over de teelt van brandnetels was niets bekend. Deze activiteit is tot nu toe nog niet winstgevend. We hebben dan ook geen enkele concurrent. Dat heeft als nadeel dat we alles zelf moeten bedenken. Maar we verwachten binnenkort een omslagpunt te bereiken dat we hier winst mee maken. Het aantal winkels neemt toe dat kleding gemaakt van brandnetelvezels verkoopt. En we presenteren in januari volgend jaar een nieuwe collectie kleding aan de Europese detaillisten. We leveren nu vooral aan kledingfabrikant G-Star en een Britse meubelproducent die er stoffering van maakt. En we verkopen brandnetelkleding in onze eigen winkel.”

Brennels teelt nu 20 hectare brandnetels. Een paar jaar geleden werden ook brandnetels gekocht in Litouwen. Maar daar is Brennels mee gestopt, zegt Feddes. ”De teelt is nog niet genoeg uitontwikkeld om op zo’n grote afstand de grondstof te kunnen laten telen. Nu worden alle brandnetels in de regio geteeld.”

Beheer
WP Admin