AlgemeenAchtergrond

Pilgrim’s Pride na jaar terug op beurs

De Amerikaanse pluimveegigant Pilgrim’s Pride is terug op de beurs van New York.

Na ruim een jaar is het inmiddels door het Braziliaanse JBS overgenomen bedrijf definitief van het bankroet gered.

Het bedrijf kwam begin december vorig jaar in moeilijkheden na een jaar met hoge voerkosten, lage prijzen voor de kippen en een hoge schuldenlast. De schuld was mede zo hoog doordat Pilgrim’s zich vertilde in de overname van concurrent Gold Kist. In 2008 nam de verkoop aan restaurants af, terwijl ook de export aanmerkelijk verminderde. Het bedrijf is in het afgelopen jaar afgeslankt en geherstructureerd.

Een aantal locaties werd gesloten en de productie verlaagd. Het bedrijf wil zich meer toeleggen op de markt van kant-en-klare maaltijden, waar meer winst gemaakt kan worden.

Het Braziliaanse JBS nam Pilgrim’s Pride over voor 554 miljoen euro (800 miljoen dollar). JBS heeft 64 procent van de nieuwe aandelen verworven.

Pilgrim’s Pride heeft met een groep banken afspraken gemaakt over kredietfaciliteiten tot een bedrag van 1,21 miljard euro (1,75 miljard dollar). Directeur Don Jackson van Pilgrim’s Pride zegt dat het bedrijf sterker en slanker is geworden, met een groeiend klantenbestand.
Tegenover het persbureau Reuters zegt econoom Jim Robb van de Livestock Marketing Information Center dat niet alleen het bedrijf er nu beter voorstaat, maar dat ook de economische omgeving op dit moment aanmerkelijk beter is. ”Maar het blijft een uitdaging voor de pluimvee-industrie.”

Vergeleken met vorig jaar zijn de voer- en brandstofkosten gedaald, terwijl de prijzen voor de pluimveeproducten omhoog zijn gegaan – mede door de teruggelopen productiecapaciteit van Pilgrim’s Pride.

Analisten verwachten dat de vleesconsumptie in 2010 weer zal aantrekken in de VS, waarvan ook Pilgrim’s Pride zal profiteren.

Beheer
WP Admin