VarkensNieuws

Pietrain-fokkerij Vlaanderen krimpt

Scheldewindeke – De Vlaamse fokkerij van Pietrain-varkens is in tien jaar tijd flink gekrompen. Het Vlaamse varkensstamboek telde in 2010 44 leden die fokten met 1 tot maximaal 132 raszuivere Pietrain-zeugen.

In totaal staan er 846 raszuivere Pietrain fokzeugen geregistreerd bij het stamboek. In 2001 waren er nog 2.508 Vlaamse Pietrain-zeugen geregistreerd bij het stamboek. De 25 kleinste zeugenhouders die geregistreerd staan bij het stamboek hebben elk minder dan twaalf zeugen. Die gegevens meldt het Vlaamse varkensstamboek op de nieuwssite Vilt.be.

De daling van het aantal Pietrain-fokkers wordt volgens woordvoerder Jürgen Depuydt van het stamboek in de hand gewerkt door de opmars van de KI in Vlaanderen. Daardoor neemt de vraag naar beren af. De KI-organisaties zelf werken ook steeds efficiënter en produceren meer doses sperma per beer, wat ook de vraag naar fokberen drukt. Ook de inkrimping van de zeugenstapel zelf veroorzaakt een afnemende vraag.

Onlangs maakte de Vlaamse minister president Kris Peeters bekend de fokkerij van het zuivere Pietrain-ras te willen steunen met een zeugenpremie van 100 euro per zeug. De premie is bedoeld om de kleinschalige fokkers te stimuleren door te gaan. Eén van de voorwaarden is dat de fokbedrijven hun zeugenstapel minimaal op peil houden.