De piekbelasters krijgen de mogelijkheid om 120% van de marktwaarde van hun bedrijf vergoed te krijgen. - Foto: Galama Media AlgemeenNieuws

Piekbelasters krijgen bod van 120% van de bedrijfswaarde

Het kabinet werkt aan een vrijwillige opkoopregeling voor 2.000 à 3.000 piekbelasters. Vanaf april volgend jaar krijgt deze groep – agrariërs, maar ook industriële bedrijven – een bod van 120% van de waarde van het bedrijf. Dat bevestigen ingewijden nadat de regeling uitlekte in verschillende media.

De stikstofruimte die bij deze opkoopregeling vrijkomt, moet als eerst ten goede komen aan PAS-melders. Die volgorde is ook wat stikstofplanschrijver Johan Remkes adviseerde te hanteren. De doelgroep die met deze regeling wordt benaderd, is groter dan de 500 à 600 bedrijven die Remkes voorstelde. Het is niet per se de bedoeling dat al die duizenden bedrijven ook aan de opkoopregeling mee gaan doen, maar ze worden wel actief benaderd. Dat is anders dan bij eerdere vrijwillige opkoopregelingen waar boeren, die vermoeden dat ze piekbelaster zijn, zich zelf moesten melden.

120% vergoeding marktwaarde bedrijf

De piekbelasters krijgen de mogelijkheid om 120% van de marktwaarde van hun bedrijf vergoed te krijgen. In juni liet verantwoordelijk minister Christianne van der Wal al weten dat ze boeren ‘een woest aantrekkelijk’ aanbod wilde doen om te stoppen.

Johan Remkes adviseerde op zijn beurt om piekbelasters een aanbod te doen, maar ook om met boeren aan tafel te gaan over hoe ze hun stikstofuitstoot drastisch te verminderen. Behalve stoppen, verplaatsen of omschakelen, moeten boeren ook perspectief hebben op doorontwikkeling. Bij laatstgenoemde hoort ook innovatie en extensivering bij, aldus Remkes in oktober. Het kabinet liet destijds weten deze (en andere aanbevelingen) van Remkes over te nemen. Het is de bedoeling dat boeren nu dus actief benaderd worden.

Oplossing voor PAS-melders zonder vergunning

Stikstofminister Christianne van der Wal komt vrijdag met meer nieuws over stikstof. Dat kondigde ze al eerder aan tijdens het laatste debat in de Tweede Kamer over het rapport Remkes. Daarin moet ook meer duidelijkheid zitten voor PAS-melders die nog altijd zonder vergunning zitten en liever gisteren dan vandaag een vergunning krijgen. Dit ook om te voorkomen dat deze PAS-melders, net als een paar van hun collega’s in Overijssel, een dwangsom moeten betalen vanwege het ontbreken van een vergunning.

Toekomstperspectief landbouw

Vrijdag komt ook landbouwminister Piet Adema met meer informatie over hoe de toekomst van de landbouw eruit komt te zien. Het kabinet wil dat de beide onderwerpen, het toekomstperspectief van de boeren en de aanpak van de stikstofproblematiek, in samenhang in de publiciteit komen.

Medeauteur: ANP

Lees meer over het stikstofbeleid

Reacties

  1. Ja wel goed plan, nu nog belasting vrij kunnen stoppen zijn vast wel paar die dit met 2 handen aan pakken, dan kunnen ze buiten Europa veder als ze boer ondernemer willen blijven, in Suriname zoeken ze nog top ondernemers en verwacht dat meer landen zijn waar ze Nederlanders willen hebben graag zelf denk ik, grond in overvloed en boeren en mest te weinig!, kan een goede oplossing zijn die vooruit met weinig regels wil.

  2. Ja wel goed plan, nu nog belasting vrij kunnen stoppen zijn vast wel paar die dit met 2 handen aan pakken, dan kunnen ze buiten Europa veder als ze boer ondernemer willen blijven, in Suriname zoeken ze nog top ondernemers en verwacht dat meer landen zijn waar ze Nederlanders willen hebben graag zelf denk ik, grond in overvloed en boeren en mest te weinig!.

  3. Als die 120% zo’n goede deal is, gaan lieden met veel geld nu veel bedrijven opkopen. Kopen voor 100% en doorverkopen voor 120%. Eens kijken of dit gaat gebeuren. Zo niet dan is die 120% niet woest aantrekkelijk.

  4. Fakenews. De regeling wordt niet 120% van de bedrijfswaarde. Ze kijken namelijk niet naar je omzet en winst, die de werkelijke bedrijfswaarde bepaalt, maar je krijgt alleen 120% van de waarde van je afgeschreven gebouwen en 120% maal niks is niks. Deze regeling is alleen interessant voor bedrijven met nieuwe gebouwen en die zitten er amper rond N2000. De bedrijven rond N2000 staan al jaren op slot en hebben vaak oude gebouwen en krijgen lage vergoeding per m2. Kortom 120% maal niks is niks. Dit is geen schadeloosstelling, want je koopt er geen soortgelijk bedrijf voor terug op een andere locatie.

  5. De verkoop is denk ik op dit moment nog het eenvoudige gedeelte van het verhaal. Ik vraag mij af hoe een verkoper zich in deze tijd net zo goed of beter kan indekken tegen de inflatie en de failliete Euro dan met de grond die deze van plan is te verkopen?

    1. Goed gezien Geverink, vandaag verkocht is gisteren wat nieuws. Denk meer iets voor intensieve veehouderij zonder grond, die kunnen stal-meters inleveren voor paar bouwkavels.

  6. Ben benieuwd….
    Maar wat mij betreft kunnen ze beter johan vollenbroek een aanbod doen en dan een beroeps verbod geven dan is het beter geregeld……

Beheer
WP Admin