AkkerbouwAchtergrond

Peen is kort als gevolg van donkere, natte zomer

Groeiseizoen, marktverwachtingen en teeltrendement zijn belangrijke onderwerpen op de peendag die afgelopen dinsdag in Lelystad werd gehouden.

Met de oogst van bewaarpeen voor de deur brengen veel telers nog gauw een bezoek aan de internationale peendag in Lelystad voor het laatste nieuws in hun sector. Het weer en de gevolgen hiervan zijn het gesprek van de dag.

Robert Schilder van Bejo Zaden: ”Door de natte herfst van vorig jaar begin het seizoen al met structuurproblemen. De ondergrond was soms gewoon blauw, wat wijst op zuurstofgebrek. Toch viel de opkomst nog mee. Het gewas stond er prachtig bij. Eind mei werd de wortelluis geconstateerd. Deze vreet haarwortels op, waardoor de peen minder vocht kan opnemen. De gesteldheid van de planten was zo zwak dat ziekten kunnen toeslaan. Rhizoctonia kwam dan ook vaak voor. Het leek allemaal niet goed te komen, maar het herstelvermogen van peen blijkt opzienbarend. Maar uitval is uitval, dat komt niet meer terug.”

Verschillende peenspecialisten spreken op de peendag dan ook over een opbrengstreductie van 15 tot 20 procent. Vooral in Flevoland komt veel schade voor in de vorm van uitvalplekken. Landelijk is de peen simpelweg korter door de donkere, natte zomer. Schilder: ”De zomer was donker en dat kost energie en groeivitaliteit.”

Ook in het zuiden des lands. ”Veel mensen zijn het alweer vergeten, maar het seizoen 2011 begon met een warm voorjaar en vier droge maanden”, zegt Maurice Deben, vertegenwoordiger voor Bejo Zaden in het Zuidoosten. ”Het was droger dan in 1976. Daarna kwam het hemelwater met bakken uit de lucht. Bij mij in het zuiden kwam de mineralisatie toen pas echt op gang met een explosie aan voedingsstoffen als gevolg. Door het extreme weer neem ik bijvoorbeeld erwinia waar in Chinese kool. Dat is een groot probleem voor de bewaarbaarheid. In prei kwam al vroeg pseudomonas voor en waspeenpercelen in het zuiden kampen met cavityspot.”

In Groningen heeft de peen op tijd water gehad en daardoor minder problemen. Ook Hendrik Eerkens van Agrifirm Plant en de Dutch Carrot Group ziet dat de noordelijke peen minder kort is gebleven dan in Flevoland. Ideaal is het echter niet. Hij refereert aan de oogstomstandigheden van vorig seizoen.

”Toen zijn grenzen overschreden en is in slechte omstandigheden gerooid. In bewaring liepen we tegen problemen aan. Of dat dit jaar anders is, is afwachten. Het ziet er nu wel beter uit, want het is niet zo nat als vorig jaar. Maar de oogst duurt nog tot half november.”

Het prijsniveau noemt hij normaal voor de tijd van het jaar. De markt voor peen begint niet slecht en de kleinere oogst, ook in omringende landen, biedt perspectief. De prijs zit rond contractprijs, weet Schilder.

”Dat is positief. Het zet de deur open voor handel en voorkomt prijsdrukkende voorraden.” Een positieve impuls komt van de koelhuizen die zijn bijgebouwd en nu inkopen om de ruimtes vol te krijgen. Dat is echter een tijdelijk effect.

Van belang is wat Oost-Europa produceert, weet Schilder. ”Rusland heeft grotere arealen ui en peen. Dat heeft effect op de Nederlandse prijzen. Hoeveel is nog niet duidelijk, want de gewassen staan nog te groeien.”

Teeltrendement verbeteren volgens Robert Schilder van Bejo Zaden

– Geprimed zaad leidt tot een uniformer product met meer kilo’s per kist. ”Geprimed zaad is volop verkrijgbaar. Van ons grootste peenras Nerac is dit groeiseizoen bijvoorbeeld 60 procent van het zaad geprimed. Ook de biologische sector kiest volop voor geprimed zaad, omdat het beter aansluit op de vraag van de markt. Zij redeneren dat je onkruid kunt weghalen, maar planten erbij zetten lukt niet.”
– De zaadverdeling op de rug is vaak te ongelijk door een te hoge rijsnelheid en wind. Langzamer rijden is het devies. Ook zijn er telers die in drie rijtjes zaaien voor een beter rendement. ”Bewaring betaal je per kist, dan kun je maar beter zorgen dan er veel kilo’s in zo’n kist zitten.”
– In de afzet zijn nog slagen te maken door een deel van de peen af te dekken met een contract en een deel op de vrije markt te verhandelen. ”Maak je eigen pool en verdeel de afzet over het seizoen. Zo doe je altijd mee en bepaal je zelf je prijs. Dat doet niet iedereen. Je moet er wel een goed gevoel bij hebben natuurlijk.”
– Extensief grondgebruik is een van de sleutels tot een beter rendement. Meer maai-, minder hakvruchten. ”Als je een langetermijnvisie hebt en je wilt nazaten op jouw grond goede producten laten telen, is extensief grondgebruik noodzaak. Telers moeten zich sowieso afvragen of het perceel dat ze voor peen op het oog hebben wel de goede kwaliteit gaat leveren waar de markt om vraagt.”

Beheer
WP Admin