AkkerbouwAchtergrond

PCA: vroeg gepote Bintjes op 33 ton per hectare

Kruishoutem – De vroeg gepote Bintjes in België zitten nu op een opbrengst van 33 ton per hectare. Dat is iets minder dan het tien-jarig gemiddelde, blijkt uit proefrooiingen van het Belgische onderzoeksinstituut PCA.

Gemiddeld zit Bintje na 106 groeidagen op 36 ton per hectare. Van de vroeg gepote Bintjes is nu 32 procent groot genoeg voor verwerking tot frites.

De laat gepote Bintjes halen een opbrengst van 12 ton per hectare. Daar zitten geen knollen bij in de fritesmaat. De laat gepote aardappelen hebben gemiddeld 61 groeidagen achter de rug.

Het PCA doet proefrooiingen op 32 percelen met Bintje-aardappelen, verdeeld over Vlaanderen en Wallonië. Op twaalf percelen zijn de Bintjes vroeg gepoot. De laatste proefrooiing was begin vorige week.

Het onderwatergewicht van de Bintjes op de referentiepercelen is nog erg laag, meldt het PCA in de nieuwsbrief. “Dat komt door het natte weer. Op de vroeg gepote percelelen varieert het onderwatergewicht tussen 307 en 348 gram per 5 kilo. Bij de laat gepote percelen is dit gemiddeld 255 gram.”

De pootdatum varieert sterk in België, constateert het PCA. “Dat varieert van 5 april tot 27 mei. Alleen in 2001 viel de gemiddelde pootdatum nog later.”

Het vroege fritesras Anosta zit na 111 groeidagen gemiddeld op 44 ton per hectare met een spreiding van 32 tot 56 ton. Bij dit ras valt 74 procent van de aardappelen in de fritesmaat. Het onderwatergewicht van Anosta schommelt tussen 342 en 404 gram met een gemiddelde van 365 gram. Volgens het PCA is het onderwatergewicht lager dan in andere jaren. “Normaal ligt die waarde nu op 390 gram.”

Meer informatie over de aardappelprijzen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Fritesaardappelen
  • Aardappelvlokken
  • Exportaardappelen
  • Pootgoed
  • Tafelaardappelen
  • Voeraardappelen
  • Beheer
    WP Admin