AlgemeenAchtergrond

Paspoort verplicht voor alle paarden

Alle paarden in Nederland moeten vanaf 1 januari 2007 een paspoort hebben. Eigenaren kunnen deze aanvragen bij één van de erkende paardenstamboeken of bij de KNHS. Het paspoort wordt via een chipnummer aan het paard gekoppeld, volgend jaar moeten dus ook alle paarden gechipt zijn.

Stamboekpaarden moeten al sinds 1 januari 2004 beschikken over een paspoort. Het is overigens niet hetzelfde als een eigendomsbewijs. Bij de aankoop van een paard is de nieuwe eigenaar verantwoordelijk ervoor te zorgen het paspoort te krijgen. Dit geldt ook voor paspoorten die voor 1 januari 2004 zijn uitgegeven. Slechts in enkele gevallen is het mogelijk een duplicaat te krijgen.

De chipnummers staan in een databank bij de Productschappen Vee vlees en Eieren (PVE). Via www.paardenpaspoort.nl kan door het intypen van het chipnummer van een paard, achterhaald worden welk levensnummer het dier heeft en bij welke paspoortuitgevende instantie die geregistreerd staat.

Het is ook nog financieel van belang om ervoor te zorgen dat de pony’s en paarden een paspoort hebben. Als bij controle namelijk paarden zonder paspoort worden aangetroffen dan kan een korting op de inkomenssteun het gevolg zijn.

Meer informatie Paardenpaspoort op site Productschappen Vee Vlees en Eieren

Beheer
WP Admin