AlgemeenAchtergrond

‘Partij voor de Planten opgericht’

Nederland krijgt er een nieuwe politieke partij bij, een die opkomt voor rechten van planten.

Dat heeft het VARA radioprogramma Vroege Vogels bekendgemaakt. Donderdag, 1 april, licht de partij haar programma toe. Dit doet vermoeden dat het om een 1 april-grap gaat.

Een van de initiatiefnemers van deze Partij voor de Planten is professor Pieter Baas, oud-directeur van het Nationaal Herbarium in Leiden. Hij wil met de oprichting van de partij de planten een stem geven in het parlement.

Een van die rechten van planten is volgens Baas bijvoorbeeld dat ze niet overbemest worden. “Verder is het gebruik van planten voor biobrandstof uit den boze”, aldus initiatiefnemer Baas. “Bespaar de planten het leed dat ze daarvoor gekweekt moeten worden. We zijn helemaal van planten afhankelijk, laten we ze dan ook een plantwaardig bestaan teruggeven”.

Directeur Natuurbeheer van Natuurmonumenten Teo Wams vindt het een verrassend, maar interessant initiatief, zo zegt hij tegen Vroege Vogels. Ook hij onderstreept het belang van groen: “Als de dieren een partij rechtvaardigen, dan rechtvaardigen planten zeker een politieke partij”.

Lijsttrekker Rolf Roos van de Partij voor de Planten pleit voor de invoering van een zogenaamde tegeltaks. Volgens hem verdwijnen steeds meer tuinen onder de tegels. “Met de tegeltaks willen we het gemeenten mogelijk maken om aan iedere bewoner gratis twee bomen beschikbaar te stellen”, aldus Roos.

De Partij voor de Planten (PvdP) wil meedoen aan de Tweede Kamer verkiezingen op 9 juni. Volgens de partij durft ze de radicale keuze te maken om te luisteren naar dat wat geen stem heeft, namelijk de natuur. Terwijl de natuur belangrijk is voor ons allemaal. Verder ziet de nieuwe politieke beweging zich niet als een ‘one issuepartij’. “De meeste keuzes over de inrichting van onze samenleving zijn op de lange termijn namelijk niet los te zien van hun impact op de levende natuur.”

Beheer
WP Admin