AkkerbouwAchtergrond

Parijs zakt, HPA-prijs blijft hoog

De prijs van koolzaad staat al een paar weken onder druk op de termijnmarkt in Parijs. Het termijncontract dat afloopt in november noteerde op 30 augustus nog 520 euro per ton. De koolzaadprijs liftte toen mee met de stijgende sojaprijs. Die werd omhoog geduwd doordat de VS verwachtte minder soja te oogsten. Daarna kwam de oogst op gang in de VS. De opbrengsten vallen mee. Bovendien is de verwachting dat Zuid-Amerikaanse akkerbouwers veel sojabonen gaan telen. Dat drukte de sojaprijs. Ook de prijs van palmolie daalde. Dat alles duwde de koolzaadnotering in Parijs omlaag.

Op 21 september zakte de notering van het novembercontract onder de 500 euro per ton. In de tweede helft van vorige week herstelde de koolzaadprijs een beetje. Woensdag was de prijs gezakt naar €472,50. Daarna steeg de notering en sloot afgelopen maandag op €482,50.

Toch is de verwachting dat de koolzaadprijs voor de korte termijn onder druk blijft staan. De wereldeconomie wil maar niet op gang komen. De prijs van ruwe olie daalt. En er zijn grote voorraden palmolie.

Daar staat tegenover dat de sojamarkt tijdelijk ontlast is door de snelle oogst in de VS. Maar analisten verwachten later een tekort aan soja, zolang de oogst in Zuid-Amerika niet is begonnen.

Opvallend is dat de HPA-notering zich niks aantrekt van de bewegingen op de termijnmarkt. Het HPA noteerde op 7 augustus 495 euro per ton koolzaad. De prijs bleef wel eens een paar weken stabiel, maar daalde nooit. Twee weken geleden noteerde het HPA 530 euro per ton, de hoogste prijs sinds eind 2007. Ook deze week blijft de prijs staan op dit niveau.

Prognose: prijs staat onder druk.

Beheer
WP Admin