RundveeAchtergrond

Pakkans bacteriën vergroot

MSD Animal Health (het vroegere Intervet) gaat samen met het Universitair Medisch Centrum en de faculteit Diergeneeskunde (beide in Utrecht) nieuwe vaccins ontwikkelen tegen mastitis bij melkvee.

De vruchten van deze samenwerken, bedoeld om ’verstandiger om te gaan met antibiotica’ (zoals MSD zegt), komen niet alleen de Nederlandse melkveehouderij ten goede, maar de veehouderij wereldwijd.

Paul Vermeij, senior projectleider bij MSD Animal Health vertelt waarom een multinational als MSD ervoor kiest dit onderzoek te concentreren in Nederland en niet ergens anders in de wereld. ”MSD Animal Health is grotendeels gevestigd in Nederland en heeft daar een sterke positie. Het is één van de kroonjuwelen van moederbedrijf Merck. Het is ook al enkele jaren betrokken bij het door Immuno Valley gecoördineerde project ATLANT, dat ook gestimuleerd wordt door de overheid. Daar is het huidige initiatief uit voortgekomen.”

Waarom kozen jullie voor samenwerking met het Universiteit Medisch Centrum Utrecht en de Faculteit Diergeneeskunde in die plaats?
”Het UMC heeft veel kennis over de evasiemoleculen, die het zo moeilijk maken om bepaalde typen uierontsteking aan te pakken. Die kennis komt voort uit hun werk bij de humane geneeskunde om mechanismen van de MRSA-bacterie te typeren. De faculteit Diergeneeskunde heeft veel kennis van immunologie bij runderen.”

Dat is essentieel voor het ontwikkelen van die nieuwe vaccins?
”De betreffende bacteriën zijn notoir moeilijk aan te pakken. Als wij weten hoe bepaalde bacteriën, zoals Staphylococcus aureus, Streptococcus uberis of Escherichia coli, ongrijpbaar worden voor het immuunsysteem van de koe, kunnen we gerichte middelen ontwikkelen.”

Weten jullie al wat voor soort vaccins dat worden? Moeten ze oraal worden toegediend of geïnjecteerd?
”Het laatste lijkt het meest aannemelijk, maar dat is een uitvoeringskwestie. We moeten eerst goede werkzame stoffen zien te ontwikkelen.”

Daar krijgen jullie ook overheidssteun voor?
”In 2008 hebben we een eerste projectvoorstel ingediend, waar we geen geld voor kregen. Uiteindelijk zijn uit een hele reeks twee voorstellen overgebleven, waaronder het onze. Daarvoor is nu 18 miljoen euro bijeengebracht, door overheid, bedrijfsleven en wetenschap.”

Wanneer kunnen de melkveehouderij en zuivelindustrie profiteren van jullie werk?
”Dat is moeilijk te zeggen, maar zeker is dat de hele keten baat heeft bij middelen die verstandig gebruik van antibiotica mogelijk maken en dierenwelzijn en melkkwaliteit verbeteren. Mastitis kost de gemiddelde melkveehouder nu zo’n € 300 per zieke koe per jaar.”

Beheer
WP Admin