AkkerbouwNieuws

PA herstelt beëdiging keurmeesters aardappelen

Den Haag – Het Productschap Akkerbouw (PA) beëdigt in september voor het eerst aardappelkeurmeesters. De keurmeesters blijven in dienst van de aardappelverwerkers.

De beëdiging vindt plaats op 11 september tijdens de manifestatie Potato Europe. Het PA heeft een verordening ingesteld. Daarin staat waaraan keurmeesters moeten voldoen die aardappelen beoordelen. Het gaat om aardappelen bestemd voor de versmarkt en de verwerking.

In het verleden werden de keurmeesters beëdigd door een rechter. Daar kwam een eind aan, zegt Adrie Bossers, voorzitter van de LTO-werkgroep Consumptieaardappelen. “Wij hebben geen aanwijzingen dat er iets mis is met de keuring bij de fabriekspoort. Maar wij willen die onafhankelijke borging weer herstellen. De beëdigde keurmeesters blijven in dienst van de fabrieken.”

De beëdiging is van belang voor de telers, zegt Bossers. “De aardappelprijs is mede afhankelijk van de kwaliteit. Daarom willen wij dat de keuring wordt uitgevoerd door gekwalificeerde mensen die een eed afleggen dat ze dat op de goede manier doen.”

Het productschap houdt eind dit jaar op te bestaan. Bossers: “De beëdiging wordt daarna overgenomen door de producentenorganisatie, die wordt opgericht door LTO en de NAV.”

Volgens de PA-verordening moeten de keurmeesters kennis hebben over rassen, teelt, bewaring, gebruiksdoelen, milieu-aspecten en voedselveiligheid. Ook moeten ze weten hoe ze kwaliteitskenmerken als onderwatergewicht, bakkleur en drijvers kunnen bepalen. Verder moeten de keurmeesters ziekten en gebreken herkennen, zoals vreterij, blauw, rooibeschadiging en ziekten als rhizoctonia, ringrot en bruinrot.

Meer informatie over de aardappelprijzen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Fritesaardappelen
  • Aardappelvlokken
  • Exportaardappelen
  • Pootgoed
  • Tafelaardappelen
  • Voeraardappelen
  • Beheer
    WP Admin