AlgemeenNieuws

Overslag agribulk groeit in Rotterdam met 17 procent

Rotterdam – De Rotterdamse haven heeft het afgelopen jaar 17,7 procent meer agribulk overgeslagen.

Dat blijkt uit de definitieve cijfers over 2011 die de Rotterdamse haven dinsdag bekendmaakte. De aanvoer van agribulk in Rotterdam groeide met bijna 25 procent, van 6,835 miljoen ton in 2010 naar 8,516 miljoen ton in 2011. Daarentegen werd er in 2011 12, 5 procent minder afgevoerd: 1,354 miljoen ton tegen 1,548 miljoen ton in 2010.

De groei in agribulk komt volgens Hugo du Mez, droogbulkspecialist van de Rotterdamse haven, voor een deel voor rekening van het Spaanse concern Abengoa, dat in Rotterdam een nieuwe fabriek voor biobrandstoffen in gebruik heeft genomen. Die gebruikt tarwe voor de productie van bio-ethanol. Du Mez schat in dat daar wel zes tot zevenhonderdduizend ton tarwe naartoe is gegaan, wat ruwweg de helft van de groei in agribulk verklaart.

Voor een ander deel is het waarschijnlijk te verklaren uit een verschuiving van overslag van Amsterdam naar Rotterdam, stelt hij. Rotterdamse overslagbedrijven hebben ten opzichte van Amsterdamse branchegenoten beter geconcurreerd en meer bulk binnen weten te halen. Du Mez verwacht niet dat er op het totaal van de agribulkstroom veel verschoven is.

Voor het komende jaar verwacht hij ook geen grote verschuivingen in Rotterdam. ”De laatste jaren schommelt de overslag in agribulk continu tussen de 8 en 10 miljoen ton. Ooit was het 20 miljoen ton; maar we hebben het idee dat het nu redelijk gestabiliseerd is op dit niveau.”

Beheer
WP Admin