Actievoerder Mark Rood (links) naast gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher, Thijs de Bree en Commissaris van de Koning Andries Heidema (met rode stropdas) voor de deur van het provinciehuis. De bestuurders kregen – omringd door politiemensen, beveiligers en pers – een brief overhandigd waarin de provincie wordt gesommeerd geen dwangsommen op te leggen aan PAS-melders.- Foto's: Jan Braakman AlgemeenNieuws

‘Over twee weken komen we terug’

Zo gemoedelijk als het boerenprotest woensdag in Zwolle begon, zo dreigend eindigde het. Actieleider Mark Rood (Voll Gass) kondigde bij afloop van de demonstratie aan dat de actievoerders over twee weken terugkomen, als de provincie geen oplossing vindt voor de PAS-melders en de opgelegde dwangsommen intrekt. “Het is ons echt menens”, zei Rood, zelf melkveehouder in het Overijsselse Holten.

Er wordt, zo stelde hij, in Overijssel geen boer onteigend en er wordt geen PAS-melder een dwangsom opgelegd. Wil de provincie daar niet aan tegemoetkomen, dan volgen er nieuwe acties. “Hou de app-groepen in de gaten”, zei hij tegen de enkele honderden demonstranten.

In discussie op podium

Eigenlijk hadden de actievoerders op een geïmproviseerd podium in discussie willen gaan met gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher en Commissaris van de Koning Andries Heidema. Maar beide politici weigerden om daarvoor naar buiten te komen. Na lang heen en weer gepraat namen de bestuurders wel een brief in ontvangst, waarin de actievoerders hun eisen verwoorden. Als die brief niet binnen twee weken ondertekend terugkomt, zo zei Rood, komen we hier terug, “hand in hand, met elkaar en vóór elkaar.”

Enkele honderden actievoerders (voor een deel op de trekker) waren vanuit Overijssel, Gelderland, Drenthe, Flevoland en Utrecht naar de Overijsselse hoofdstad gekomen om hun solidariteit te betuigen met de Overijsselse PAS-melders die te maken krijgen met dwangsommen van de provincie. Die dwangsommen zijn het gevolg van handhavingsverzoeken door Mobilisation for the Environment (MOB). Ondanks de belofte van de provincie dat er niet zou worden gehandhaafd, kon het provinciebestuur uiteindelijk niet anders, omdat MOB de handhaving via de rechter afdwong.

Tekst gaat door onder foto

Foto: 2

Patstelling

Het protest begon gemoedelijk, maar toen bleek dat het provinciebestuur niet van zins was buiten in gesprek te gaan met de actievoerders, raakten de gemoederen enigszins verhit. De patstelling was dat Ten Bolscher en Heidema wel bereid waren met een delegatie van de boeren in het provinciehuis in gesprek te gaan, maar niet op een podium voor de grote groep van demonstranten.

Volgens Rood heeft gedeputeerde Ten Bolscher wat uit te leggen. Bij een vorige demonstratie beloofde hij dat er bij de PAS-melders niet gehandhaafd zou worden. “Ten Bolscher had dit probleem al kunnen oplossen. Dat heeft hij willens en wetens niet gedaan.” Terwijl Rood met andere organisatoren overlegde hoe om te gaan met de impasse, riepen sommige demonstranten op gezamenlijk de deur van het provinciehuis in te duwen. Sommigen suggereren een tractor het plein voor het bestuurscentrum op te rijden, “net als in Groningen.”

Rood en zijn mede-organisatoren wilden echter escalatie voorkomen. “Wij staan nu nog garant voor de veiligheid, maar over twee weken niet meer”, zei een van hen.

Geen oplossing voor PAS-melders

Er was grote verontwaardiging over het feit dat de overheid wel stikstofruimte zoekt en verwerft voor de aanleg van rijkswegen of Schiphol, maar dat er geen oplossing komt voor de PAS-melders. LTO-Noord-bestuurder Dirk Bruins zegt dat de oplossing kan worden gevonden door in elk geval in Overijssel extern salderen mogelijk te maken voor PAS-melders. Bruins: “Als de provincie extern salderen mogelijk maakt, komt er ruimte beschikbaar voor boeren die door willen gaan. In Gelderland wordt al op die manier gewerkt.”

LTO Noord heeft deze week een gesprek gehad met minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) bij een getroffen boer. Bruins zegt dat er deskundigen om tafel moeten om een oplossing te vinden. Maar niet iedereen denkt dat minister Van der Wal daar nog een rol in kan spelen. “De regering is er goed in dingen te beloven, en die vervolgens niet waar te maken. Wij kunnen de minister gewoon niet meer geloven”, zegt een van de actievoerders.

Foto: 3

Lees meer over het stikstofbeleid

Reacties

  1. Bestuurders in Nederland zouden zelf financieel verantwoordelijk gesteld moeten worden voor hun wanbeleid, dan was het in no time opgelost!

Beheer
WP Admin