AkkerbouwAchtergrond

Oude granen terug op het land

Wat van dichtbij komt is het allerlekkerst, is het motto van de familie Van Zanten in het Groningse Garmerwolde. De oude graansoorten van deze akkerbouwers wordt in Duitsland gemalen en verwerkt in brood. Zondag laten ze proeven hoe lekker eten van dichtbij is.

Vera van Zanten teelt met haar man Piet op 118 hectare biologisch-dynamische granen en peulvruchten. Hun passie ligt bij oude graangewassen als emmer, champagnerogge, zwarte gerst en eenkoorn. Akkerbouwbedrijf Het Geweide Hof houdt zondag 10 juli open huis, gecombineerd met een biologische boerenstreekmarkt.

Waar komt die passie voor oude graangewassen vandaan? 
”Een jaar of acht geleden kwamen we in contact met een biologische molenaar en bakker in Ahaus, de Biobackstube. Daar wordt allerlei soorten brood gebakken van verschillende granen. Er bleek vraag naar oude rassen en wij vinden het ontzettend leuk om ze te telen. We zijn via via met een handje vol zaad aan het vermeerderen geslagen. Zo groeit het areaal elk jaar verder.”

Hoe groot is het aandeel oude rassen in uw bedrijf?
”Van de ruim 100 hectare bestaat 10 tot 15 hectare uit oude rassen. De hoofdmoot van ons bedrijf zijn granen als gerst, rogge en luzerne èn peulvruchten. Recentelijk hebben we ons aangesloten bij een agrarische natuurvereniging. Ook daar blijken mensen sterk geïnteresseerd in oude graanrassen.”

Waarom heeft u het bedrijf omgeschakeld naar biologisch?
”En sinds kort zelfs dynamisch, dat leek ons nog een tikkeltje beter. We waren moe van het gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Wij zijn de vijfde generatie op dit in 1840 opgerichte familiebedrijf en als eerste omgeschakeld naar biologisch. Dat is een groeiproces. We begonnen in 1998 en waren in 2002 ’om’. Vanaf dit jaar dragen onze producten ook het Demeter-keurmerk voor biologisch-dynamische producten.”

Hoe loopt de afzet van het oude graansoorten-brood?
”De biobakker levert aan biologische vakzaken als natuurvoedingswinkels, boerderijwinkels en markten. De grondstoffen komen niet alleen van ons bedrijf, maar ook van andere boeren uit Nederland en Duitsland. De vraag naar brood van oude graansoorten is absoluut goed en we zien een opgaande lijn. We gaat ook zeker door hiermee. We zitten hier nu helemaal in en het gaat lekker. We staan altijd open voor nieuwe dingen en gaan graag op vragen in. Je moet je immers blijven ontwikkelen.”

Beheer
WP Admin