AlgemeenAchtergrond

Oude boerderij gevonden onder Groningse markt

Archeologen zijn bij graafwerkzaamheden op de Grote Markt in Groningen gestuit op resten van een boerderij die stamt uit het jaar 1000.

Dat maakte de gemeente Groningen donderdag bekend. De onderzoekers vonden in het zand op een diepte van bijna 2 meter onder andere houtrestanten van palen van een hooiberg. Volgens stadsarcheoloog Bert Tuin is dat genoeg om te concluderen dat er op deze plek vroeger een boerderij stond.

De archeologen hopen meer aanwijzingen te vinden over hoe de boerderij eruit heeft gezien. “Dat is wel wat moeilijk”, zegt Bert Tuin. “We graven in een geul van maar 2 meter breed. Een erf van een boerderij is natuurlijk veel groter.”

Het is niet de eerste archeologische vondst op de Grote Markt. Eerder vonden onderzoekers een stuk goot. Onlangs stuitten ze op een puntgaaf marktplaveisel uit het jaar 1100.

De Grote Markt is deels opengelegd vanwege de bouw van het Groninger Forum en de herinrichting van een deel van plein in de binnenstad. De werkzaamheden verplaatsen zich binnenkort naar het nabijgelegen Martinikerkhof en ook daar verwacht de stadsarcheoloog bijzondere vondsten.

Beheer
WP Admin