AlgemeenNieuws

Oud-minister Bukman betreurt opheffing schappen

Doetinchem – Het is ‘erg jammer’ dat de productschappen worden opgeheven juist nu ze goed van pas komen binnen het hervormde landbouwbeleid. Dat zegt oud-minister Piet Bukman (79) in een interview met Boerderij Vandaag.

“In het nieuwe EU-landbouwbeleid hadden de productschappen het instrumentarium kunnen worden voor de versterking van de ketenstructuur.”

Bukman, minister van landbouw in de periode 1990-1994, ziet nu met lede ogen aan hoe de strijd tegen de schappen van voormalig VVD-Kamerlid Aptroot gestalte krijgt. Hoewel de vereiste wetgeving voor opheffing nog niet is ingediend, laat staan aanvaard, worden de voorbereidingen daarvoor dit jaar al getroffen.

“De productschappen hebben de tekenen des tijds misschien niet helemaal verstaan en zijn aan slijtage onderhevig. Maar nu ik zie wat de EU heeft besloten over een sterkere ketenorganisatie en de invoering van producenten- en interbranche-organisaties, die maatregelen binnen de sector verplicht mogen opleggen, dan zouden de schappen goed van pas komen.”

Oud-minister Bukman vindt het jammer dat een zelfstandig ministerie van Landbouw is opgeheven. “Maar wel te verdedigen. De omvang van de agrarische sector rechtvaardigt niet meer een eigen ministerie in een tijd dat de rijksoverheid zich op zijn vele taken moet bezinnen. Het heeft goede kanten dat het nu als onderdeel van de nationale economie bij het ministerie van Economische Zaken is ondergebracht; dat ligt ook wel voor de hand. Belangrijker dan een eigen ministerie is een aanspreekbare persoon die de politieke leiding heeft en daaraan voldoen Henk Bleker en Sharon Dijksma, los van hoe je over hun beleid denkt.”

Beheer
WP Admin