AlgemeenAchtergrond

Organisatie tegen CO2-verdoving biggen

CO2-bedwelming van biggen is ongeschikt om de pijn bij de dieren tijdens en na castratie te verminderen.

Dat oordeelt de Association of Veterinary Anaesthetists (AVA), een Europese organisatie van onder andere dierenartsen en farmacologen die zich bezighoudt met anesthesie.

Varkens in Nood draagt het standpunt van deze organisatie deze week uit in Nederland. De AVA heeft de verdoving beoordeeld en concludeert dat het welzijn er niet bij gebaat is.

“Het propageren van deze methodiek als overgang naar een compleet castratieverbod is naar mijn mening geheel niet in het belang van het dierenwelzijn”, stelt AVA-woordvoerder Hans Nieuwendijk. “Het verdovende effect werkt hooguit op het geweten van dierenartsen, varkenshouders en consumenten.”

De AVA baseert zich op verschillende wetenschappelijke onderzoeken. Als voordelen van de CO2-verdoving noemt de organisatie de snelheid, veiligheid voor de gebruiker en gegarandeerd bewusteloze biggen.

Nadelen zijn dat blootstelling aan CO2 pijnlijk is en stress veroorzaakt door verzuring van het bloed en het gevoel te stikken. Bovendien is volgens de AVA niet bewezen dat door CO2-verdoving pijn verdwijnt, in ieder geval niet na afloop van de ingreep.

Varkens in Nood ziet het AVA-standpunt als een bevestiging van het eigen standpunt. “Het is de vraag of het middel niet erger is dan de kwaal”, vindt directeur Hans Baaij. “Het hele verdovingsverhaal is een fiasco. Er kan veel beter helemaal gestopt worden met castratie voor de Nederlandse markt.”

Een overzicht van alle biggenprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin