Foto's: Koos Groenewold BoerenlevenAchtergrond

Opvolger Martijn: ‘Over 5 jaar wil ik meer rendement halen’

Opvolger Martijn over nieuwe gewassen, hele dagen sleutelen en stro persen. Dat hééft wat, vindt hij.

Nieuwe gewassen, hij zou best willen maar welke zouden dat dan moeten zijn? Opvolger Martijn Zwaneveld kijkt flink om zich heen om de toekomstige strategie van het bedrijf te bepalen.

Martijn Zwaneveld (25) zit sinds een jaar met zijn ouders in de v.o.f.in Biddingshuizen (Fl.). Het bedrijf omvat ruim 100 hectare akkerbouw. - Foto's: Koos Groenewold

Martijn Zwaneveld (25) zit sinds een jaar met zijn ouders in de v.o.f.in Biddingshuizen (Fl.). Het bedrijf omvat ruim 100 hectare akkerbouw. – Foto’s: Koos Groenewold

Martijn Zwaneveld (25)

Woonplaats: het bedrijf ligt in Biddinghuizen (Fl.), Martijn woont zelf in Dronten, samen met zijn vriendin.
Opleiding: Groenhorstcollege Emmeloord, richting tuin-akkerbouw, afgerond.
Bedrijf: Martijn zit sinds een jaar met zijn ouders in de vof. Het bedrijf omvat ruim 100 hectare akkerbouw met consumptieaardappelen, uien, bieten, wortels, kroten, tarwe, rode en gele zaaiuien en 2 hectare pootgoed voor eigen gebruik. Een deel van de grond wordt verhuurd aan een bloembollenteler.
Rolverdeling: Martijns vader doet het meeste spuitwerk. Martijn heeft wel zelf een spuitlicentie, maar omdat hij in het dorp woont, is het meestal praktischer als zijn vader spuit. De overige werkzaamheden verdelen ze onderling, ze kunnen elkaar volledig vervangen.

Als ik het bedrijf overneem, verander ik …

“Eerst niets. Het loopt lekker zoals het nu gaat, maar ik oriënteer me wel op andere mogelijkheden. Misschien is de overstap naar bio wel wat. Dan heb je ook medewerkers nodig en ik weet niet of dat wel bij ons past. Ik denk ook na over andere gewassen, al is dat nog best lastig. Welke zouden dat dan moeten zijn? Zo heel veel valt er niet te bedenken. Een ander idee is om misschien zelf een deel van de oogst te gaan verwerken en af te zetten. Kortom, het kan alle kanten nog op. Voorlopig gaat het goed zoals het gaat.”

Mijn grote voorbeeld is …

“Ik heb niet per se een groot voorbeeld, maar heb tijdens mijn stages en werk in het buitenland veel gezien en geleerd. Niet alles was direct thuis toepasbaar al vond ik de pootgoedteelt wel heel interessant. Daarom telen we nu voor het eerst een deel eigen pootgoed. Ik vind het mooi om het hele proces op eigen bedrijf te hebben zodat je weet wat je hebt.”

Hele dagen sleutelen, Martijn doet dat graag. Maar als er stro geperst moet worden, gaat hij daar met evenveel plezier mee aan de slag.

Hele dagen sleutelen, Martijn doet dat graag. Maar als er stro geperst moet worden, gaat hij daar met evenveel plezier mee aan de slag.

Het mooiste werk vind ik …

“Ik kan echt genieten van hele dagen sleutelen, maar als ik dan weer aan het ploegen ben of aan het combinen, dan vind ik dat weer het mooiste om te doen. We persen ook zelf ons eigen stro, de hele sfeer die rond dat werk komt kijken, maakt dat ik het graag doe. Het is altijd mooi weer en iedereen is vrolijk. Het hééft gewoon wat.”

Wieden is niet het leukste klusje dat er is, maar als het klaar is, en alles ligt er weer mooi bij, dan is de voldoening groot.

Wieden is niet het leukste klusje dat er is, maar als het klaar is, en alles ligt er weer mooi bij, dan is de voldoening groot.

Ik heb een hekel aan …

“Wieden. Als je het een paar dagen doet, is het wel oké maar als je er wekenlang mee bezig bent, is de lol er wel af. Maar als het dan weer klaar is en alles ligt er mooi bij, dan geeft dat wel een goed gevoel. Net als machines schoonmaken. Dat is ook niet het leukste klusje, maar je hebt wel eer van je werk.”

Combinen en stro persen, dat heeft een bijzondere sfeer, vindt Martijn. Het is mooi weer en iedereen is vrolijk, wat wil je nog meer?

Combinen en stro persen, dat heeft een bijzondere sfeer, vindt Martijn. Het is mooi weer en iedereen is vrolijk, wat wil je nog meer?

Als ik een miljoen win in de loterij dan …

“Misschien een beetje grond erbij maar ja, wat is dan een miljoen? De prijzen liggen hier rond de € 120.000 per hectare. Waar ik misschien beter in kan investeren, is in gps en bodem- en taakkaarten om de grond zo optimaal mogelijk te benutten.”

Over vijf jaar dan …

“Wil ik meer rendement halen uit ons areaal. Hoe weet ik nog niet precies, misschien door een nieuwe teelt toe te voegen aan het bouwplan. Ik zit pas sinds een jaar volledig in het bedrijf, voorlopig bevalt het prima zo.”

Beheer
WP Admin