AkkerbouwNieuws

‘Opvangen taken PT opdracht voor de sector’

Lisse – Door het wegvallen van het Productschap Tuinbouw (PT) dreigt het sterke open innovatiesysteem van onderzoek in de bloembollensector te veranderen in een gesloten systeem.

Het is de taak van de sector zelf om dat te ondervangen. Die boodschap had Ernst van den Ende, directeur van Plant Sciences Group van Wageningen UR op het symposium dat de Bloembollenkeuringsdienst (BKD) gisteren gaf ter ere van het 90-jarig bestaan.

Onderzoek is erg belangrijk voor alle agrarische sectoren, schetst Van den Ende. Ook voor de bloembollenwereld. “Onderzoek is een vereiste voor de unieke marktpositie van Nederland. Dat komt in de knel door het verdwijnen van de productschappen. Het risico is dat er te weinig geld beschikbaar komt voor grote onderzoeksprogramma’s en dan we naar een gesloten innovatiesysteem gaan. Dat betekent dat alleen bepaalde partijen beschikking hebben over onderzoeksresultaten. Daar is niemand bij gebaat.”

Verschillende partijen zijn betrokken bij het onderzoek. Wie neemt de rol van het PT dan over? Van den Ende: “Dat moet de sector zelf doen, want de overheid lost dit niet op. Dat wordt een hele opgave.”